12-годишен ученик от село Румянцево спечели конкурс, организиран от Окръжен съд – Ловеч

Момчето впечатли конкурсната комисия с разсъжденията си по темата „Моите права като гражданин на Европа“

12-годишният Леонардо Данаилов от ОУ „Христо Ботев“ в село Румянцево спечели първата награда в конкурса за ученическо есе, обявен от Окръжен съд – Ловеч. Инициативата беше организирана по повод годишнината от подписването на Европейската конвенция за правата на човека и беше на тема „Моите права като гражданин на Европа“.
„В днешно време аз, моите приятели и много хора в България не си знаем всички права като граждани на ЕС. От незнание може да ги нарушим. Затова е важно колкото се може повече хора да се образоваме по тази тема, за да знаем, че всяко право води и до задължения. Никой няма право да ме удря и обижда, но и аз нямам право да удрям и обиждам.“, пише Леонардо в есето си.
Той впечатли журито и с разсъжденията си, както за основните човешки права, които са предмет на защита от редица международни и национални договори, така и за права, които развитите общества не просто признават, но и прилагат.
„Трябва да уважаваме мнението на другите, защото липсата на уважение към някого ще ни попречи да го разберем като човек. Трябва да бъдем толерантни към другите, защото нетолерантността показва липсата на уважение към различието. Трябва да сме справедливи, защото хората заслужават справедливо отношение. Трябва да сме отговорни, защото уважението към правата на другите е свързано с отговорност към нас, а правата важат за всички.“
За творбата си възпитаникът на училището в Румянцево получи грамота от името на председателя на Окръжен съд – Ловеч г-жа Магдалена Станчевска, екземпляр от Конституцията на Република България и книга на любимата му тема – футбола, както и други подаръци, за да продължи да пише есета.
В конкурса, организиран от Окръжен съд – Ловеч, взеха участие ученици от пет училища от Ловешка област. Най-много бяха представителите на Националната профилирана гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч.

 

Източник:
Окръжен съд – Ловеч.
Back to top button