24-ти май в Априлци

Уважаеми съграждани,
Знаем че всички Вие се вълнувате как премина днешния ден – двоен празник за Априлци!
Макар и в условията на извънредна ситуация, почетохме героите на новоселското въстание, писателя краевед Григор Банев и педагозите на град Априлци – СУ“Васил Левски“ и ДГ“Априлче“.

Липсваха цветните пищни възстановки, обичайно многото гости на Априлци на този ден, детските гласове по време на рецитала. Надяваме се, че следващата година това ще бъде отново възможно!
По стара традиция проехтяха 9 топовни гърмежа на Черния паметник в кв.Зла река, с които априлчани символично отдават чест на загиналите в 9-дневната новоселска република по време на Априлското въстание, т.н. още „9 глътки свобода“.
Членовете на НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци, предани и последователни към славното историческо минало, отдаоха чест като почетен караул по време на тържеството, изнесено от читалище „Петър Берон“ кв. Зла река – Априлци.
Венци на паметната плоча на загиналите и Черния паметник в кв. Зла река бяха връчени от Община Априлци, Общински съвет, НД „Традиция“, читалище „Петър Берон“.

По-късно същия ден посетихме дома на историка и писателя краевед Григор Банев в кв. Острец, където имахме удоволствието да му връчим награда от Община Априлци за изключителен принос по опазване на културно-историческото наследство на региона. Срещата ни беше изключително топла и жива, благодарение и на неговото прекрасно семейство. Той получи поздравително писмо от първия български космонавт Георги Иванов, Лидия Иванова- доктор по философия, Божана Димитрова – радиожурналист на БНР, Лили Краева и Васил Биолчев – деятели на културата в Ловеч.

Последва празнична среща с педагозите на град Априлци. С почести и благодарност се сбогувахме с двама много обичани преподаватели и бивши директори на Детската градина в Априлци – г-жа Илияна Малчевска и г-жа Анка Събева, които се пенсионират тази година. Бъдете здрави и възнаградени за усилията си, учители!

Източник:
Пресцентър Община Ловеч

Свързани статии

Back to top button