46 са новите случаи на COVID-19

Очаква се да отворят парковете

46 са новите случаи на COVID-19 у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. 63 положителни проби са регистрирани за последните 24 часа. С тях доказаните случаи на новия коронавирус в България стават 1234. 983 са активните случаи. 54 лица с потвърден COVID-19 са починали, а 197 са излекувани.
Под лекарско наблюдение в болнични условия, с доказана коронавирусна инфекция, са настанени 285 пациенти. 41 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
6 от новите положителни проби са установени при лица-медицински персонал, както следва: в София – 1; във Видин – 5. Така общият брой на медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас става 135.

Националният оперативен щаб ще препоръча кметовете да определят реда и подробностите за посещение на паркове. Това ще стане след експеримент, който ще се проведе неделя в столицата.

Той ще покаже дали ще отворят парковете за разходка на родители с малки деца.

„В неделя ще се проведе учение или експеримент, при който ще се създаде организация за посещение на паркове. Ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва. Искрено се надяваме, че хората ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парковете“, каза на ген. Венцислав Мутафчийски.

На въпрос каква какво се разбира под „малки деца“ и каква ще бъде възрастта, той отговори, че годините ще бъдат определени от кмета.

„Нашата препоръка ще бъде градоначалниците във всеки град да определят реда и подробностите по посещението на такива места“, поясни той.

Източник:
Министерство на Здравеопазването

Свързани статии

Back to top button