Не, няма да си играем на стражари и апаши!

Корнелия Маринова: Моля ви, упражнете своя родителски контрол и ги спрете!

Уважаеми съграждани,

Когато следим новините, виждаме как из целия свят върви със страшна сила разрушителното действие на коронавируса.

А ние, тук в Ловеч, с едни деца и младежки групи всяка вечер си играем на гоненица.
Не, няма да си играем на стражари и апаши!

Патрулите ще бъдат безкомпромисни. Защото това не е игра, а опит да се спасим. На някои това може да им се струва интересно занимание, но то е убийствено опасно.
Няма такава здравна система, която да може да спре разрастването на пандемията, ако всички ние не издигнем барикада срещу нея. А вирусът се предава чрез хората, които се събират на групи и общуват без предпазни средства.

Това, че не виждаме жертвите, не означава, че сме в безопасност. Това означава, че повечето от нас досега просто се държим отговорно. Но ако заразата плъзне, няма да има спасение.
Обръщам се към тези деца и младежи, които правилно стоят вкъщи и от терасите наблюдават спрелия живот. И изведнъж те виждат как други се събират по беседки, в междублоковото пространство или тръгват към най-запустелите места в Ловеч, за да се забавляват. Ние да не сме по-глупави, че стоим затворени при това хубаво време? – питат се те.

Не, тези долу са безотговорни!
Защото всеки един от тях носи риск. Защото няма никаква гаранция, че няма да занесе вируса вкъщи и да зарази хората, които най-много го обичат.

Обръщам се с огромна молба към родителите:
Навярно чухте от наши водещи лекари за случаи, при които не са разрешили на майка да изпрати своето дете в последния му път. Защото е забранено. Защото починалите от корона вирус си тръгват сам сами към небето.
Моля ви, упражнете своя родителски контрол и ги спрете! Децата може и да се поразсърдят, но това е добре и за вас, и за цялото общество.
Защото знаем – това не е игра, това не е филм, това не някаква матрица, в която всички сме вкарани.
Това е реална битка с много жертви, с много загуби, които ще усещаме дълго след като преживеем пандемията.
Затова моят апел, към всички, особено към децата, е – останете си вкъщи!

 

Автор:
Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч

Свързани статии

Back to top button