Благодатният огън слезе

Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Ерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Иисус Христос. Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма.
Заради коронавирусната пандемия тази година, достъпът до храма „Свето Възкресение Господне“ в Ерусалим е силно ограничен. Малко над 10 души ще могат да видят с очите си чудото на Благодатния огън.

В петък улиците на Стария град останаха зловещо пусти за разлика от традиционното събиране на хиляди вярващи в Страстната седмица и специално за повтаряне пътя на страданията на Иисус Христос по Via Dolorosa.

Представители на Българската православна църква не са в Ерусалим за Благодатния огън. Страната ни ще посрещне Възкресение с благодатен огън, запазен от миналата година, Светият Синод препоръча средствата, които бяха предвидени за полета до Тел Авив с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Свързани статии

Back to top button