БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ

Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, с експерти или с политици. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията. Принципната ни позиция е антиГЕРБ коалиция, добави тя.

След здравната, икономическата и социалната криза, смятаме, че влизаме и в политическа такава, коментира Нинова и затова призова към мъдрост и без емоции. Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения в Народното събрание не могат да се вземат, смята Нинова.

Тежка загуба на изборите, на апокалиптичните картини са пресилени

Тя отчете, че БСП са си поставили за цел да бъдат първа политическа сила, но дори са отстъпили второто място. За нас това е тежка загуба, каза Нинова. Но, според нея, апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени.

Изпълнителното бюро на БСП подава оставка, Корнелия Нинова – не

Току що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам оставка, заяви още Корнелия Нинова. Тя посочи, че предстои формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата, а може да се наложат и предсрочни избори.

„Обсъдихме в бюрото и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната“, коментира Нинова.

В отговор на въпрос тя посочи, че двама членове на Изпълнителното бюро са поискали колективна оставка на Бюрото и председателя. Решено е било при първа възможност да бъде свикан присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро.

Попитана дали сега не е моментът да понесе лична отговорност, както през 2019 г. при по-лека изборна загуба, Нинова каза: „Взех си поука от онази оставка и връщането след това“. Тя посочи, че от опит знае какви процеси следват след оставка и не би рискувала да хвърли партията в този хаос в момента.

Нинова посочи и причините за резултатите на „БСП за България“ на парламентарните избори. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, т.е. възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина – че не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, заяви тя. Нинова отбеляза също, че повечето българи са гласували за нови хора, които не са управлявали в прехода.

COVID кризата повлия на нашия резултат, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват, каза Нинова.

Купеният, корпоративният вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов, коментира лидерът на БСП. Вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии, посочи още тя. Накрая Нинова благодари на членовете на БСП за модерната и позитивна кампания, която са направили.

Основната ни задача беше да се разбие моделът „ГЕРБ“. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер, заяви Нинова. Но, по думите й, това е само началото и окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Ние ще сме против този модел докрай, както сме поне от четири години, добави тя.

Нека се даде първият мандат на ГЕРБ, ще гласуваме против тяхно правителство. Когато дойде втори мандат и се направят конкретни предожения, ще решаваме конкретно за всеки казус, заяви лидерът на БСП.

Back to top button