Фолклорния събор „Девет песни от извора“ ще събере изпълнители от страната и чужбина

Четиринадесетото издание на фолклорния събор на сдружение „Деветашко плато“ – „Девет песни от извора“ ще събере изпълнители от страната и чужбина на 3 септември от 9:30 часа в центъра на село Горско Сливово, община Летница. Проявата ще се съчетае с отбелязването на 150 години от създаване на местното народно читалище „Развитие – 1872 г.”

По думите й съборът „Девет песни от извора“ е една от първите инициативи на сдружението, предложена от местните общности и е символ на обединението на селата в Деветашкото плато на основата на традициите и фолклора, в името на тяхното по-добро бъдеще.

С годините събитието надхвърли границите на района и вече в него се включват читалищни самодейци от цялата страна. „Това е и още един от начините за популяризиране на Деветашкото плато като място, което предлага съхранени фолклорни традиции, кухня – интересни бабини рецепти, от друга страна и красива природа“, посочи Таралежкова.

Наслада за очите ще бъдат носиите от различни области от България, ще има демонстрации на местна кухня. Специални гости на празника ще бъдат две групи чужденци, които са в Деветашкото плато по проекти на сдружението за обмен. Те са от Румъния, Кипър, Германия, Словакия, Англия и ще изпълнят български фолклор и танци, разкри Таралежкова.

Румяна Тодорова, председател на читалищното настоятелство на Народно читалище „Развитие – 1872 година“, разказа за годишнината му. Читалището е сред най-активните в Ловешка област. В създаването му са участвали личности като Матей Преображенски-Миткалото, Бачо Киро и др. Запазили духа на Възраждането, дейците на читалището постоянно организират събития и инициативи, с които радват както местните жители, така и гости на селото и на Деветашкото плато.

Back to top button