Парламента гласува приемането на извънредно положение

От 13.03.2020 до 13.04.2020 България ще е в извънредно положение.

Затварят се детски градини, училища, заведения. Забраняват се масовите мероприятия( спортни, културни и др)

Няма да се затварят държавните институциите и предприята, защото после не можем да дигнем икономиката, каза още Борисов.

Ако не се спазва разпоредбата да се прилага законът. А той в момента е 1 година затвор, завърши премиерът.

Корнелия Нинова(БСП) заяви, че ще гарантират условията. Благодари, че правителството се е вслушало Искаме да благодарим на лекарския персонал и екип, че поемат удара. Да ги насърчим за да се чувстват сигурни.

ДПС подкрепиха предложението за извънредно положение. Това изисква и конкретни планове и действия.

Патриотите също подкрепиха предложението. Защото това е превантивна мярка. Да се пресече скоростта на вируса

За извънредното положение трябва да знаем, че то е необходимо, че не бива да се плашим и какво да правим. Необходимо е, защото имаме нападение на тежка болест, която е много опасна. Врагът не е пред портата, той е в къщата. Затова реакцията на правителството е необходима. Хората, когато се каже – извънредно положение, не трябва да го свързват с танкове по улиците или арести след 10 часа.

Извънредното положение е ограничаване на права на граждани в рамките на разумното, най-вече по отношение на придвижването на хората. Правото на свободно движение на хора и на стоки е част от демократичните права в България, но в случая е необходимо то да бъде нарушено.

Идеята е, че извънредното положение ще даде възможност да се гласуват по-бързо, направо от правителството, без продължителни парламентарни процедури, конкретните мерки, които са подходящи за ситуацията в България.

Back to top button