Йохан Георгиев и Румен Георгиев от Тетевен бяха за първи път част от лятно училище

Двама ученици от СУ „Георги Бенковски“- Йохан Георгиев и Румен Георгиев от IX-ти „б“ клас за първи път бяха част от лятно училище, организирано от Фондация „Софийска платформа“.

Лятно училище на тема „Памет и демокрация“ се организира за първи път през 2019 г. в гр. Белене под надслов „Защо ни е да помним?“.

„Защо да помня исторически събития, като мога да ги прочета на телефона си? И защо да почитам дати и събития всяка година? И изобщо какво общо има това с моето настояще и бъдеще?“- отговор на тези въпроси на участниците дават обучителите съвместно със самите обучаеми, включени в разнообразни интерактивни и практически дейности, креативни сесии и интересни лекции на професионални историци, политолози и познавачи на историята на комунизма. Форматите на училището включват лекции от експерти от научния, неправителствения и публичния сектор, работа на терен на територията на бившия концентрационен лагер, работа с архивни документи, предмети и разговори с очевидци. По време на лятното училище участниците ще имат възможност да работят с креативни методи за направата на свой проект, свързан с паметта.

С това лятно училище Фондацията цели да разшири общността от млади посланици на паметта. Основни акценти в програмата ще бъдат разликите между демокрацията и тоталитарните режими, справянето с миналото и значението му за настоящето и бъдещето на страната ни и Европа.

Жертвите на тоталитарните режими в Европа, сред които са и жертвите на комунистическия режим в България, не са тема, по която говорим често в час, в университета или с приятели. Трагичната им съдба ни учи на уроци, много по-големи от уроците в учебника. Учи ни на принципност и смелост, разказва ни за проява на слабост, но и на човечност, учи ни защо демокрацията, колкото и трудна и дефектна да е, е най-добрата форма на съжителство.

Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-злокобни места в България. Свързваме ги с репресивната система на комунизма в страната. Тук стотици са намерили смъртта си и мнозина са били подложени на години репресии без да знаят дали някога ще видят отново семействата си. Благодарение на дейността на отдадени членове на местната общност в Белене през последните години все повече граждани откриват града и тамошния концлагер като място на памет.

Организаторите на лятното училище направиха възможно доброто съчетание между интерактивното обучение и красивите разходки по поречието на р. Дунав, отделяйки време и за релакс на участниците. Защото всички те го заслужават!

Източник:
Йохан Георгиев

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button