Въвеждат строги мерки в Лесидрен заради случаите на COVID 19

    Кметът на община Угърчин Станимир Петков със своя заповед въвежда строги противоепидемични мерки в Лесидрен заради потвърдените случаи на COVID 19.

Те влизат в сила от 12 юни до второ нареждане и бяха обявени на свиканото от областния управител Ваня Събчева заседание в съкратен състав на Областния щаб по здравеопазване във връзка с потвърдени случаи в с. Лесидрен. 

Забранява се достъпът до детски и спортни площадки и спортни съоръжения – игрища, фитнес уреди на открито и други на територията на с.Лесидрен. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито, преустановяват се посещенията в клубовете на пенсионерите и в младежкия клуб.

Да се преустанови предлагането на кафе, топли и студени напитки и други стоки от вендинг-автомати, разположени на открито и закрито, както и провеждането на традиционния пазарен ден в сряда, разпорежда още общинският кмет. Всички помещения на институции, които работят с граждани ще бъдат дезинфекцирани по 3-4 пъти на ден. Препоръчва се във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да се предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 3-4 пъти дневно. В административната сграда на кметството да се обслужват граждани при повишени мерки за биологична сигурност.

Със заповедта се въвежда задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, Общинска администрация, и др.

 

Преустановяват работа питейните заведения и ресторантите и се забраняват всички масови прояви – събори, сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място. Задължават се всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да спазват строго алгоритъма за провеждане на дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително.

С взетите мерки зам.-кметът на община Угърчин Мария Динова запозна щаба. На заседанието бе докладвана информация от РЗИ за обстановката в област Ловеч към днешна дата. 

Към 15 часа днес общият брой на карантинираните лица в област Ловеч е 235 души, разпределени по общини, както следва: Априлци – 3; Летница – 5; Ловеч -58 ; Луковит – 40; Тетевен – 50; Троян – 38;Угърчин – 19; Ябланица – 22. Общо потвърдените случай към 15 часа в област Ловеч са 11, излекуваните са 5. Шест са активните случаи – диагностицирани и изолирани в дома: община Ловеч – 2; община Троян – 1; община Угърчин – 3. Съобщеният по-рано днес 11-ти положителен случай е с настоящ адрес в София, не е пребивавал на територията на област Ловеч и има епидемична връзка с първия съобщен случай за с. Драгана, община Угърчин. Ще бъде дерегистриран за област Ловеч. 

Положителен е резултатът на едно от контактните лица на първия случай от с.Лесидрен, на лицето е сменена карантината от 14 на 28 дни. До момента остава общ брой положителни случаи за област Ловеч 11.

Поради потвърдена информация за събиране на по-голям брой хора от Лесидрен на семейно тържество, сред които e бил потвърденият първи случай от Лесидрен, РЗИ Ловеч предприе активно издирване и пробонабиране с цел проследяване на епидемичната връзка и ограничаване разпространението на инфекцията. Установените контактни са 31 – от Лесидрен, селата Дерманци и Ъглен, Угърчин и София. Всички 23 контактни лица от област Ловеч са поставени под 14-дневна карантина и е взет материал за изследване. Лицата от София (8) са предадени на Столична РЗИ за обследване и изследване. Продължаваме набиране на информация и за други масови мероприятия в Лесидрен, на които са присъствали поотделно двата положителни случая от селото. За съжаление, те не ни съдействат активно и информацията се натрупва от други източници, от полиция, от граждани. Възложено е на полицията да уточни тези събития, участвалите лица, за да ги установим, изолираме и вземем проби, докладва директорът на РЗИ Ловеч д-р Анета Винева. 

В заседанието участва и директорът на ОД на МВР Ловеч старши комисар Милен Маринов. Той поясни, че в отличен синхрон с местната власт и РЗИ работят по откриване и установяване на контактни лица и ще продължат да го правят. По думите му, патрули на ОД на МВР ще бъдат в Лесидрен през почивните дни и ще издават полицейски разпореждания при установяване на неспазване на заповедта на кмета на общината. 

Полицейски разпореждания са издадени вече и на всички карантинирани лица, стана ясно на заседанието. 

 

Тагове
Back to top button
Close