Областната комисия „Военни паметници“ одобри ремонта на шест монумента

На заседание днес областната комисия „Военни паметници“ одобри предложенията на общините Луковит, Троян и Ловеч за ремонт и възстановяване на военни паметници.

Става дума за шест монумента, регистрирани в областния регистър „Военни паметници“.

През октомври м. г. с решение на Министерския съвет бе създаден национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Един от основните акценти при отбелязването на годишнината е поставен върху ремонт и възстановяване на военни паметници на загиналите участници в Балканските войни.

Луковит предлага ремонт и възстановяване на паметни плочи „Гимназия – паметник на загиналите за Отечеството от гр. Луковит“ /1912-1913/ и /1915-1918/ – разположени пред ПГСС „Сергей Румянцев“ с увековечена паметта на 31 загинали в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война. Другото предложение оттам е за паметника на загиналите през Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война в с. Беленци с изписани имената на 71 загинали – възстановяване на мраморната плоча и цялостно почистване.

Три са паметниците за ремонт по предложение на Троян. Те са паметник на загиналите във войните от 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 г. – централната плоча, в мемориален комплекс „Вила Ванна“ в Троян, паметник на избитите участници в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война в с. Дебнево и паметник на загиналите във войните от 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 г. в с. Голяма Желязна.

Паметник чешма в кв. „Гозница“.
Паметник чешма в кв. „Гозница“.

Предложението на Ловеч е за паметника чешма на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война в кв. „Гозница“. Той е изграден през 20-те години на миналия век, 5-метров е, с каменна структура. Нуждае се от цялостна рехабилитация.

Финансиране на ремонта и възстановяването на одобрените от областната комисия военни паметници ще бъде потърсено от Министерството на отбраната.

Източник:
Областна администрация
Back to top button