Община Ловеч предлага нови мерки заради COVID-19

Общинският оперативен щаб препоръчва преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч

     Заболеваемостта от COVID 19 в Ловеч е на границата до „червено“,  като на 24  октомври с показатели 117.5 на 100 000 все още е в „оранжевата“ зона, но след  119.9 на 100 000 влиза в рисковата зона.

Това стана ясно от данните на РЗИ Ловеч, изнесени по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса, проведено на 26 октомври.  Заседанието бе водено от кмета Корнелия Маринова, участваха зам. кметовете Венцислав Христов, Цветан Георгиев и Даниел Колев, както и представители на отговорните институции в общината.

Отчетена бе тревожна тенденция, повишен брой на  положителни случаи на заболели и контактни лица. Общинският щаб след обсъждане прие мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в общината. Предложенията са  отправени към директора на РЗИ -Ловеч за въвеждане.

Считано от 27.10.2020 година Щабът въвежда на територията на Община Ловеч следните мерки:

  1. Възлага на директорите на училища на територията на общината да предприемат мерки за ограничаване на достъпа на външни лица до територията на учебните заведения, включително физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица, с изключение на формите на ЦПЛР-ОДК;
  2. В сградите, в които се осъществява читалищна дейност, са допустими мероприятия само ако са съгласувани предварително с Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч;
  3. В обредните зали на територията на Община Ловеч при провеждане на радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица, при спазване на противоепидемичните мерки;
  4. Преустановява се издаването на разрешения за удължено работно време на обектите за хранене и развлечения на територията на Община Ловеч до второ нареждане.

Общинският оперативен щаб препоръчва на директора на РЗИ-Ловеч да издаде заповед:

– за преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч;

– за посещение на заведения за хранене след 23.00 часа на територията на Община Ловеч.

В началото на заседанието кметът Корнелия Маринова представи доклад за направените по график от общински служители за миналата седмица проверки, те са над 160 на брой. Докладът е изпратен до РЗИ. Своята дейност отчетоха от полицията, БАБХ, МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ и „Спешна помощ“.

В общината контактните деца към момента са 81, на домашно лечение са пет болни деца, учителите са трима, като двама са от детски градини.

Община Ловеч, пресцентър

26.10.2020 г.

 

Източник:
Пресцентър Община Ловеч

Свързани статии

Back to top button