Политика

Пандемията по никакъв начин не е отминала

Бойко Борисов: "Детските заведения няма да бъдат отворени скоро"

Министър-председателят Бойко Борисов даде изявление след участието му в Срещата на върха на ЕС – Западни Балкани.

ЕС мобилизира пакет от над 3, 3 млрд. евро за здравните системи на Западните Балкани. Това гласи точка 3 от приетата декларация в Загреб. Всяка помощ е добра дошла, но това са 3,3 млрд. евро само за здравните системи на Западните Балкани, изтъкна премиерът Борисов.

Той добави, че за нуждите на социално-икономическото възстановяване на нашите партньори е отпуснат пакет от макрофинансова помощ в размер на 730 млн. евро и 1, 7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Това е огромна финансова инжекция са Западните Балкани, изтъкна Борисов.

Премиерът акцентира върху точка 9 от заключителната декларация.

Бойко Борисов – министър-председател: Много важна за България е точка 9, това е върховенството на закона, свободата на медиите, правовата държава, борбата с организираната престъпност, която беше приета – ЕС напълно подкрепя обещанието на партньорите от Западните Балкани към приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите-членки на ЕС.

Прилагане на двустранните споразумения, добросъседството и осезаеми резултати, включително споразумението от Преспа с Гърция и договорът за добросъседски отношения с България, остава важно в това отношение.

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро.

Пандемията по никакъв начин не е отминала, зави премиерът. Той бе категоричен, че при нарастване на заразените от коронавирус на над 100 човека на ден, категорично ще бъде затворено всичко отново.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close