В Плевен през последните седмици има тенденция към намаляване на броя на търсещите работа

В Плевен през последните седмици има тенденция към намаляване на броя на търсещите работа. Това съобщи на БТА Здравко Дафинов – директор на „Бюро по труда“ в областния град.

Той уточни, че това се дължи на започващата сезонна работа в чужбина и на мярката „Заетост за теб“, и се отнася за ситуацията в цялата Плевенска област.

Общо регистрираните безработни в Плевен са около 4200 – нивото на безработица се запазва. Най-много са записани на трудовата борса от заведения за обществено хранене и от сферата на хотелиерството. Дафинов заяви, че работата им е напрегната по мерките за работодатели „60/40“, „Запази ме“ и „Заетост за теб“.

През януари са започнали нова работа 323 души в Плевен. Те са устроени на новооткрити работни места чрез Бюрото по труда, а не по мерките, свързани с коронакризата.

В момента в Плевен 61 фирми са подали обяви за близо 280 свободни работни места. Търсят се готвачи, монтажници, леяри, заварчици, тенекеджии, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, водачи на тежкотоварни автомобили и автобуси, работници по обработка на дърво, мебелисти и сродни професии, каза още Здравко Дафинов.

Back to top button