„Последният път към Ловеч“ беше представен в кино „Космос“

Премиерата на новия документален филм „Последният път към Ловеч“ беше представена в кино „Космос“ в Ловеч на 17 февруари.

„ Не знам дали има думи, с които може да се определи колко голям е Левски. Той е необятен. Последният му път към Ловеч, залавянето на Апостола в Къкринското ханче е неговата голгота, но и неговото възкръсване“, заяви минути преди премиерата авторът на филма Румен Скрински.

Филмът е създаден по повод 148-та годишнина от гибелта на Левски и 150 години от основаването на Българския революционен централен комитет.

Продукцията разказва за последните мигове на Апостола на свободата. Чрез разнообразие от визуално- звукови елементи и исторически разказ, зрителите бяха въвлечени в атмосферата на последните дни на Левски от драматичната 1872 година.

Защо Левски е рискувал да се върне в Ловеч, знаейки, че турската полиция го издирва и имало ли е възможност да се спаси, са само част от въпросите, поставени в документалния разказ.

„Не Ловеч избра Левски, Левски избра Ловеч за столица на революционното си дело. Затова, ловчалии не само се прекланяме, не само сме благодарни за всичко онова, което като история, дух и традиции Васил Левски завеща на нашия град. Ние сме длъжни да пазим тази памет. Всяка година трябва да правим така, че неговият пример никога да не увяхва, а да ни вдъхновява в делата занапред“. С тези думи се обърна към присъстващите кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Нека си дадем сметка какви герои са се родили и са дали живота си за нашата свобода, за нашия ден, за нашето бъдеще“, каза още Маринова.

Документалният филм „Последният път към Ловеч“, който е съвместна инициатива на Община Ловеч и кино „ Космос“ предизвика интересни въпроси и оживена дискусия.

Източник:
Пресцентър Община Ловеч
Back to top button