Стиляна Николова – Европейската шампионка при девойките на лента

Mомичетата на националния отбор девойки на България посвещават своите спечелени на всички медици в България медали

Българските гимнастички спечелиха три медала от финалите на отделните уреди при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Киев (Украйна).

Стилияна Николова спечели европейската титла във финала с лента. Българската фурия изигра изключително силно и най-чисто от всички финалистки съчетанието си по музика на „Канкан“ и заслужено взе най-високата оценка – 21.550 точки.

Това е първа европейска титла за България след 25-ет годишна пауза. За последно през 1995 година Теодора Александрова спечели европейското злато в многобоя и във финала на обръч.

Ева Брезалиева спечели бронзовото отличие във финала с въже

Aнсамбълът на България не участва, заради заболяване от КОВИД на Ерика Зафирова и Петя Борисова и карантина на целия отбор.

Mомичетата на националния отбор девойки на България посвещават своите спечелени медали от Европейското първенство на всички медици в България, които се грижат за нашето здраве

Коя в Стиляна Николова?

Стиляна Николова е родена и отраснала в Египет, но в България се състезава за великотърновския „Етър-Елит”.

В края на август тя спечели три златни и един бронзов медал на финалите на отделните уреди при девойки старша възраст на държавното първенство по художествена гимнастика, категория Елит, шампион на България и в младшата възраст с екипа на „Етър-Елит”. Уникален талант с огромно бъдеще в художествената гимнастика, тя е дъщеря на Паулина Николова – световна шампионка с ансамбъла на България през 1983 и 1985 г., и се готви от по-голямата си сестра Паола. Нейн баща е бившият футболен национал Илия Дяков.

Още от 2013 г. Стиляна Николова се състезава от името на великотърновския „Етър-Елит”, като въпреки че живее в Египет и учи там в руско училище, често идва на тренировъчни лагери в залата по художествена гимнастика на стадион „Ивайло”.

Свързани статии

Back to top button