В Ловеч почетоха жертвите на комунистическия режим

По повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заедно с Петър Цолов, председател на Общински съвет – Ловеч и Цветан Георгиев, заместник-кмет на Общината присъстваха на панихида в памет на загиналите.

Службата бе отслужена от отец  Михаил в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ . За да почетат паметта на невинните жертви бях дошли общински съветници и граждани.

Този ден на почит към жертвите на комунистическия режим е определен като такъв през 2011 година. Денят не е избран случайно. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година мракобесният Народен съд изпраща на смърт трима регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и висши военни, банкери, 67 депутати, 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени, дори преди присъдите. Датата остава в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button