Вероника Тодорова: Живота ми тук е много пълноценен

Вероника Тодорова – световно известната акордеонистка и гордост за Дебнево в предаването „ДА хванеш гората“ на 16.01.2022

Вероника Тодорова е родена в Плевен преди 33 години, но детството й преминава в село Дебнево, което завинаги я омагьосва с красотата и енергията си. Свири на акордеон от 6-годишна, като първоначално учи в ловешката музикална школа при Димитър Цветков, а после продължава при Мариета Жекова в град Троян. На 10 години печели първото си отличие – на конкурс в Клингентал в Германия. Следват още много постижения: става първа в националните конкурси в Пловдив, Русе и Нови пазар, а през 2003 г. получава отличия в Чехия и Швейцария.

През 2003 г. семейството й заминава за Германия, където попада в школата на известния италиански професор Ренцо Руджери, който е един от най-големите съвременни джаз музиканти. Той започва да я готви за участие в най-престижния конкурс за акордеонисти – в Кастелфидардо (Италия). Само след година българката се включва в това музикално състезание и става трета, с което предизвиква фурор, защото за пръв път от десетилетие жена стига до втория тур. Европейските медии са впечатлени и отделят нужното внимание на Вероника.

След 3 години българката става „Майстор на Германия“, печели награди във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия, Швейцария. Пет поредни години (2012-2017) е стипендиант във Франкфурт на академията „Йехуди Менухин“ и изнася между 150 и 170 концерта годишно. Паралелно с това преподава на деца в Германия, изявява се и като диригент на два оркестъра.

Осен че свири по неповторим начин, Вероника Тодорова се доказа и като прекрасен организатор и мениджър на фестивала „Jam on the River“2021 в село Дебнево, Община Троян, създаден по нейна идея. Третото издание на форума през август тази година събра в полите на Балкана изключителни музиканти, сред които Теодосий Спасов, Стунджи, Недялко Недялков, Ангел Димитров, Кристофър Херман – виолончелист и невероятен композитор от Франкфурт, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, както и много други джаз, поп, рок и фюжън групи. Във фестивала се включиха и танцови ансамбли от различни населени места.

Вероника Тодорова впечатлява околните не само с невероятния си талант, но и с темперамента, добротата, неизчерпаемата си енергия, позитивизъм и слънчева усмивка. Тя е убедена, че България има нужда от хора като нея, които са натрупали опит извън страната и след време се връщат, за да бъдат полезни на родината си. Затова й не спира да дава – преподава на деца в училището в любимото й Дебнево. Мотивира и свои колеги музиканти от Троян да пътуват до китното селце, за да предават магията на музиката на малчуганите.

Back to top button