Започна Националният фолклорен събор „Ритъмът на България 2022“

Над хиляда самодейни изпълнители и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове събира Националният фолклорен събор „Ритъмът на България 2022“ в Ловеч. Началото му бе дадено в Деня на независимостта. В продължение на четири дни на откритата сцена в двора на бившата казарма участниците ще представят автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.

Съборът започна с пресъздаване на народните обичаи „Кумичене“, „Джамал“, коледуване и възстановка на родопска сватба.

Вторият ден на събора е посветен на Представителния общински духов оркестър на Ловеч и ще започне с дефиле от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ до сцената в бившата казарма.

Фестивалната програма с изпълнения на участниците е третият ден от събора, а на следващия е конкурсната част, в която ще участват над 80 колектива и над 20 индивидуални изпълнители.

Медали и грамота ще получат индивидуалните изпълнители, а груповите – статуетки и диплом за първите три места.

Част от програмата са и концерти на  Христо Косашки и Танцова формация „Балкански огън“, квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев и Станислава Димитрова – Съни.

Организатори са Народно читалище „Бяла Анаста 2016“, Народно читалище „Напредък – 1920 г.“ и Модна къща „Перлита“. Медиен партньор е Българска телеграфна агенция.
Репортер и оператор – Даниела Балабанова
Монтаж – Теодора Хиндалова-Стоянова

Back to top button