11 нови заразени с COVID-19

Първи случаи на вируса в Пловдив

Има още два нови случaя на COVID-19 у нас. Регистрирани са в София, в последните часове. Общо броят е 107. И двата последни случая са леки. Това заяви в ефира на NOVA ген.майор проф. Венцислав  Мутафчийски. По-рано на брифинга си от 17 ч. професорът съобщи за 105 положителни проби, като новите, освен от София, бяха също от Смолян (2) и Пловдив (2).

11 нови положителни проби за коронавирус са установени в България, с което общо случаите в страната стават 105. Това съобщи на брифинг в 17 ч началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Две от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив. 7 лица са от София, от които едното е свързано с Банско, прибрал се е преди 4 дни от там.

Общо 226 000 са случаите на коронавирус в света.

В Смолян са контактни лица на установения до момента мъж с коронавирус. Лабораторията в Стара Загора е потвърдила случаите от Пловдив.

Една от позитивните проби днес е на дете на 8 години, било контактно с баща си, който е заразен.

В болница „Софиямед“ е установено второ огнище на болестта, касаещо случая с доктора от Велико Търново и докато не се изясни ситуацията, няма да се приемат пациенти, категоричен е проф. Мутафчийски.

Най-ефективното нещо е контактните лица да бъдат изолирани, иначе се създава фалшиво спокойствие, което ще ни изиграе лоша шега, коментира проф. Мутафчийски относно резултатите от бързите тестове за коронавирус, които много често не дават коректни резултати.

Още не са излезли резултатите на пациента, който избяга от „Пирогов“. Пробите се обработват в Националната референтна лаборатория и ще бъдат готови утре сутринта.

Свързани статии

Back to top button