Възпоминателни събития посветени от залавянето на Васил Левски

Възпоминания посветени на навършването на 150 години от залавянето на Апостола на свободата Васил Левски се състояха на 27 декември 2022 г. на историческата местност Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче.

Едва ли има друг българи, който със собствени сили да е направил толкова много за своето отечество, колкото Левски, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя подчерта, че с тези събития на практика започва следващата година, която ще е посветена на навършването на 150 години от залавянето на Апостола на свободата. Кметът припомни още завета на Левски – „да бъдем обединени и равни на другите европейски народи, защото видяхме, че разединението носи само проблеми и трусове“.

Цветя и венци бяха поднесени на двете паметни места в присъствието на граждани. Пред тях историческите събития бяха припомнени от представители на Регионалния исторически музей – Пламен Мяшков и Юлия Йовева. За революционерите от Къкрина и за първия музей на Левски – ханчето, говори кметският наместник на селото Иваничка Станчева.

В събитието взеха участие зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, представители на институции, граждански организации, граждани.

Паметта на Васил Левски бе почетена пред паметника с едноминутно мълчание. На финала прозвуча любимата народна песен на Апостола.

Припомняме, че двете исторически места са свързани с последното свободно пътуване на Васил Левски, когато той беше заловен от турски заптиета (полицаи). Това става сутринта на 27 декември 1872 г. Малко по-рано на Пази мост Левски и Никола Цвятков срещат турски патрул начело с Хасан Али чауш. Тази среща се е оказва фатална, тъй като е събудила подозренията на търсещите го. Призори Васил Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче.

Община Ловеч всяка година полага усилия на популяризира мястото Пази мост, което е неразривно свързано с Къкринското ханче. В това отношение е подпомогната от Ротари клуб и други граждански организации.

Back to top button