22 години от спечелването на Олимпийската титла от Катя Дафовска

На 9-и февруари 1998-а година на Игрите в Нагано, Дафовска спечели първия и единствен златен олимпийски медал за България от Зимни олимпийски игри - видео

Екатерина Дафовска – най-успешната българска биатлонистка посреща днешния ден със спомена за олимпийската си титла от преди 22 години.

На 9-и февруари 1998-а година на Игрите в Нагано, чепеларката Дафовска спечели първия и единствен златен олимпийски медал за България от Зимни олимпийски игри. След този успех  е става най-добър спортист на Балканите и  Спортист №1 на България за 1998 г. В чест на олимпийската победа на Екатерина Дафовска е издадена специална марка.

Именитата ни биатлонистка има в кариерата си и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра от Европейското първенство по биатлон през 2004-а година в Минск. Участвала е в 4 олимпиади.

До този момент(1998) България е  имала само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980 г.

Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе, област Смолян. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият ѝ успех е през 1993 г., когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки.
В момента е председател на Българската федерация по биатлон и чест гост в Троян, столицата на българския биатлон (с ръка на сърцето казвам)

Нека припомним Спортист №1 за 2019-та е троянец –  Владимир Илиев и Милена Тодорова (негова приятелка и съгражданка),  които продължават да пишат историята на биатлона в България след  Дафовска.Те спечелиха  вицешампионските си титли на  Световни първенства (2019-та първата при мъжете, 2020 – при девойките). Синеоката троянка  на изминалото световно първенство за младежи и юноши в Швейцария  тази година  направи хеттрик – три състезания – три медала(Един сребърен и два бронзови).

Свързани статии

Back to top button