Нови 23 заразени с COVID-19(видео)

Има починал лекар тази вечер в спешното отделение на Александровска болница

Доц. Димо Димов, секретар на Щаба съобщи последните данни за ситуацията с коронавируса у нас.

Новите случаи за денонощието са 23, от тях в болница са 10, активните области са 9. Общо 1611 са случаите у нас до момента. Има два нови случаи на деца във Видин на 10 и 11 години. Двама души медицински персонал от „Пирогов“ – лекар и технически секретар също са заразени. Излекувани са 21 случаи до момента.

Починалите за денонощието са трима – мъж на 68 години в Благоевград, мъж на 80 години от Видин и жена на 82 години от Плевен.

Има починал лекар тази вечер в спешното отделение на Александровска болница. Той работи в центъра за Спешна медицинска помощ. Изписан е с отрицателни резултати и към момента на приемането е настъпил летален изход.

В брифинга се включиха премиерът Бойко Борисов и началникът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски.

Борисов заяви, че не е имал това намерение, ако не е съзирал поредния умисъл, визирайки реакциите след като вчера стана ясно, че Националният оперативен щаб няма да дава редовните си брифинги. Премиерът подчерта, че щабът никога не е бил разформирован. Щабът работи на пълни обороти.

Той обясни, че щабът е доста голям и всяка сутрин първо се среща с него, обсъжда всичко по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус, след което слизат и обявяват данните или здравният министър издава своята заповед.

Бойко Борисов: От две седмици Щабът ме умолява да спра да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част си вършат работата, има друга, която буквално идва да се заяжда с тях. Просто хората се преумориха. Те имат и операции планови, имат и друга работа. Умоляваха ме.

Борисов заяви, че ген Мутафчийски му е пратил есемес това да се прекрати и по друг начин да се работи.Премиерът уточни, че вчера по време на брифинга на Щаба в новия формат е бил с ген. Мутафчийски и е работил. Той подчерта, че работят всеки ден без почивка, без събота и неделя и без заплащане.

Той категорично отрече да има напрежение между него и ген. Мутафчийски. И предупреди, че тези спекулации са начин да се подрони работата и доверието в правителството и в Щаба. Според е бил между доц. Ангел Кунчев и ген. Мутафчийски за разхлабване на мерките.

Ген. Мутафчийски заяви, че наистина е некоректно отразяване, че Щабът е спрял и подобна информация обезсмисля техните усилия.Той напомни, че на медиите е съобщено още миналата седмица, че разговарят с премиера да бъде променен начина на оповестяване, защото според много от хората този начин насажда страх и фиксира вниманието на обществото

Ген. Мутафчийски: Молбата за промяна за оповестяването беше лично наша. Дори ние искахме и по-далече да бъде – само с прессъобщения и ако има въпроси да бъдат към ресорните министерства и към щаба.

Свързани статии

Back to top button