4-те най-чести гинекологични проблеми, срещани при жените

Гинекологичните проблеми и заболявания могат да се проявят през различни етапи от живота на една жена. Умението да разпознаете симптомите преди да се задълбочи състоянието позволява навременно посещение при специалист, което в повечето случаи значително намалява оплакванията и рисковете.

Затова днес ще обсъдим четирите най-често срещани гинекологични проблеми, срещани при жените, както и техните симптоми. Някои от тях ще бъдат свързани с менструалния цикъл, а други ще са хронични заболявания като ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници. Ако разпознаете някои от симптомите, описани тук, и все още не сте посетили специалист, е препоръчително да го направите.

Дисменорея (болезнена менструация)

Определение и честота

Дисменорея е медицинското наименование за болезнена менструация, предизвикана от маточни крампи, която нарушава способността за нормално извършване на всекидневни дейности. Патологията се среща при жени в детеродна възраст. Според изследвания се провявава при 16% до 91% от изследваните жени, като от 2% до 29% съобщават за много интензивна болка.

Видове

Съществуват два вида дисменорея – първична и вторична. При първичната липсва съпровождащо гинекологично заболяване. Тя се среща по-често при млади девойки в първите две години от началото на първия цикъл (менархе). Момичетата определят чувството като болезнени спазми в долната част на корема, пренасящи се към кръста и страните на бедрата.

Вторичната дисменорея е съпроводена и се появява в следствие на гинекологични проблеми като ендометриоза, тазово възпалителна болест, фиброзни образувания, аденомиоза и други. Често жените, страдащи от вторична дисменорея, са над 30-годишна възраст и са раждали. Определят болката като “тъпа” и локализирана в една част.

Аменорея (липса на менструация)

Определение

Аменорея е медицинският термин за липса на менструация. Трябва да се отбележи, че липсата на менструация е нормална в определени периоди от живота на една жена. Тези периоди са например годините преди настъпването на менархе, по време на бременност или след менопауза. Всички тези примери са примери за физиологична аменорея. 

Ако физиологичната аменорея е нормален биологичен процес, то патологичната липса на менструация е по-сериозна и в следствие на придружаващо заболяване. За да обясним в детайл, е необходимо да разделим физиологичната аменорея на първична и вторична.

Първична и вторична аменорея

Първичната аменорея се проявява преди 16-годишна възраст и се свързва с генетична или анатомична аномалия. Липсата на менструация в съчетание с анормален растеж и неизявени вторични полови белези до 13-годишна възраст насочва към необходимост от допълнителни изследвания. Този тип аменорея се проявява при по-малко от 1% от жените.

От друга страна, вторичната аменорея е липса на менструация при жени, които вече са имали менструален цикъл. При нея интервалът между две менструации надвишава 90 дни. Често предхождащите я причини са овариални, хипофизарни, хипоталамични и маточни. Честотата на вторична аменорея при жени в детеродна възраст е приблизително 3%-4%

Ендометриоза

Определение и честота

Ендометриозата е диагноза, при която подобна на вътрешната обвивка на матката (ендометриум) тъкан може да бъде открита и в други области, като тази на таза например. Срещана при около 10% от жените в световен мащаб, ендометриозата се отличава с болки по време на менструация или полов акт, анемия, хронична умора, нарушения в цикъла и риск от безплодие.

Как влияе на възможността за забременяване?

Оставена без лечение, еднометриозата може да затрудни забременяването поради няколко причини. Възможно е самата овулация или оплождането и имплантиране на яйцеклетката да бъдат нарушени. Съществува и опасност от запушване на маточните тръби заради тъканта, която образува сраствания. Според статистики, 50% от жените с ендометриоза достигат стерилитет.

Синдром на поликистозните яйчници

Определение и честота

Синдромът на поликистозните яйчници (накратко СПЯ или СПКЯ) е често срещан вид ендокринопатия при жени в детеродна възраст. Всъщност представлява хормонален дисбаланс или с други думи – нарушение в нивата на хормоните при жената. Статистики сочат, че средно 21,27% от жените по цял свят страдат от това състояние.

Симптоми

СПКЯ се проявява с нарушения в менструалния цикъл, като се има предвид, че за нередовен цикъл се смятат или над 35 дни между менструациите, или по-малко от 8 менструации в година. Течението обикновено е или прекалено обилно, или прекалено оскъдно.

Други типични симптоми за синдрома са повишени мъжки хормони, проявяващи се в окосмяване по лицето, загуба на коса и акне. Често се наблюдава покачване в телесното тегло, тревожност и ниско самочувствие.

Back to top button