40 нови положителни случая на COVID-19 в област Ловеч

40 нови положителни случая на COVID-19 на 7 октомври на територията на област Ловеч са диагностицирани при 25 за предходния ден, съобщават от РЗИ.

От тях за лечение в лечебно заведение за болнична помощ са 6, останалите са на домашно лечение и изолация. Един от заболелите е  пореден случай в семейството. Два случая са при ученици от учебни заведения в Ловеч и Луковит и по тази причина са поставени под карантина ученици, съответно от паралелки на ПГМЕТ и СУ „Сергей Румянцев“. От медицинските специалисти е заболяло едно лице – медицинска сестра при общопрактикуващ лекар. За деня са доказани 20 положителни лица от Дома за стари хора „Върбовка“ – Ловеч, от потребители и персонал. Изследванията са проведени насочено поради контакт с болен потребител, настанен за лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов” – Ловеч.   

           Във връзка с това е разпоредена карантина на «Върбовка», считано от 7 октомври, за срока на изолация – 14 дни от последния регистриран случай. Предстои клиничен преглед на положителните лица и оценка на здравословен статус. 

На 7 октомври в имунизационните пунктове и в кабинетите на общопрактикуващите в област Ловеч са приложени 210 дози от ваксините срещу COVID- първи и втори прием и 49 лица са с поставена трета бустерна доза. 

Регистрираната 14-дневна заболеваемост към 8 октомври е 326,4  на 100 хил. население. Към 12,00 часа на 8 октомври общодиагностицираните случаи в областта са 7152. Активните случаи са 482, от които 371 на домашна изолация и лечение и 111 хоспитализирани.  Излекуваните лица са 6217, под карантина са 871 души, починалите са 452. 

Back to top button