50 години Природнонаучен музей в Черни Осъм

50 години Природнонаучен музей в Черни Осъм  бе отбелязан на 01.05.2021 г.

Тогава бяха открити пролетните събития, под наслов „Пролет в музея: Дни на Земята“. Беше показана и фотоархивна изложба, посветена на петдесетата годишнина от строителството за създаването на музея.

Усложнената епидемиологична обстановка през юбилейната за институцията 2020 г. не  позволила организиране на подобаващо честване.

Тази година екипът на музея, с финансовата подкрепа на община Троян, подготви   разнообразни събития.

„Започваме подготовка за изграждане на недостроената част на музея. Ръководството на музея е готово с концепция за нови дейности, които ще са в основата на възложеното работно проектиране. 50-и рожден ден може да бъде и ново начало.“, каза Донка Михайлова, кмет на Община Троян, област Ловеч  на откриването на празниците.
През месеца ще се предлагат различни забавни и образователни игри и занимания за възрастни и деца, които ще станат част от предлаганите услуги и в бъдеще. Те са във връзка с цялостната концепция на музея за развиване на образователната дейност на културната институция.
Игрите са насочени към опознаване на природата и създаване на практически умения у деца и възрастни, съобщи Павлина Иванова пред журналисти.
Инициативите започнаха и с откриване на фотоархивна изложба „Към безкрая на познанието“. Тя съдържа архивни снимки и документи от създаването на музея до наши дни, проследяващи пътя, извървян от много бележити личности. Експозицията ще бъде разположена в обновения център на Биосферния парк „Централен Балкан“ и може да бъде разгледана през целия май.
Между 20.00 и 22.00 ч., на 1 и 2 май, имаше  любопитно събитие – Астрономически дни и нощи, по време на което наблюдаваха звездите с телескоп в двора на музея.

Източник:
Троян експрес
Back to top button