738 автомобила във Варна използват безплатните зарядни станции

738 потребители са се възползвали от безплатните зарядни станции за електрически автомобили, осигурени от Община Варна, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“. За периода от 18 септември до 31 октомври общо зарежданията за отчетеното време са били 1693, а консумираната електроенергия – 10 492 kW/h. Зареждането от всички 22 станции и паркирането в „синята зона“ са безплатни за собствениците на електрически автомобили, припомнят от общинското предприятие.

Зарядните станции са част от Проект „Транш №2: Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили”, финансиран от Европейска банка за възстановяване и развитие. Инвестицията на Община Варна има за цел да стимулира използването на екологични превозни средства и подобряване на чистотата на въздуха.

Проектът включва още  система  за цялостен мониторинг и управление на мрежата, с различни права на достъп и функции за отделните администратори; интернет портал към основния портал на ОП ОПСЗ: www.varnaparking.bg; мобилни приложения за iOS и Android за зареждане на елекромобил; комуникационна свързаност между възлите на системата осигуряваща и достатъчна за правилната и експлоатация и необходимата функционалност.

Източник:
varna.bg

Свързани статии

Back to top button