Здравният министър Костадин Ангелов обяви какви мерки ще бъдат въведени

След правителствено заседание се реши да бъдат въведени следните мерки, считано от петък – 27 ноември вечерта, които ще продължат до 21 декември. Решенията обяви здравният министър Костадин Ангелов и уточни, че през целия ден в петък мерките няма да важат, те влизат в сила петък срещу събота.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища, висши училища, езикови центрове, извънкласна дейност, детски центрове, детски градини и ясли.

Преустановяват се конферентни мероприятия, групови културни дейности, без театрите, където са разрешени посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките, а частните мероприятия са разрешени до 15 човека.

Всички спортни мероприятия също се преустановяват, преустановяват се и посещенията във фитнес центрове.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове – тип мол, с изключение за зоомагазини, банки, хранителни магазини, аптеки и търговски обекти за промишлени стоки/

Ресторантите и баровете ще доставят храна за в къщи или ще продават пакетирана стока.

Преустановяват се организираните екскурзии.

Очаквано има несъгласие от страна на бизнеса. Работещите са притеснени, че ще останат без работа. Заради това за днес е насочен и протест против затягане на мерките и евентуален локдаун.

Притеснени са и родителите, които ще трябва да се грижат за децата си вкъщи, защото не всеки има възможност за дистанционна работа.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранен и развлечения. Допускат се само доставки на храна в дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговци центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите на услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти.

Спират се и спортните занимания. Ще се прави изключения само за международни състезания.

„Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави“, обяви министър Ангелов.

Източник:
МС

Свързани статии

Back to top button