Българка е победител в международен конкурс за млади преводачи

Победителят за 2019 г. в Международният конкурс Juvenes Translatores (Млади преводачи) е Ан-Никол Мартинчева с превод от испански на български език

Международният конкурс Juvenes Translatores (Млади преводачи), организиран от Главна дирекция ,,Писмени преводи“ на Европейската комисия, се проведе на 21 ноември 2019 г. В него взеха участие най-добрите млади преводачи на Европейския съюз, от избраните на случаен принцип 751 регистрирани училища от страните-членки на ЕС. В този списък попаднаха 17 български училища, сред които и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

В деня на състезанието, петима ученици от 11 клас направиха онлайн превод (съответно от испански, немски, английски и френски език на български език) в рамките на регламентирания един астрономически час.Ан-Никол Мартинчеваи Антония Радославова

За наша огромна радост, победителят за 2019 г. за България в конкурса е Ан-Никол Мартинчева с превод от испански на български език. Любопитен факт е, че тя изучава испански като втори чужд език. Българката ще участва в официалната церемония по награждаване на 28-те победители в конкурса, която ще се проведе през април 2020 г. в Брюксел.

В допълнение, едно от общо седемте специални отличия за български преводи с много високо качество също отива при ученичка от гимназията – Антония Радославова – за превода й от немски на български език.

Източник:
Община Ловеч

Свързани статии

Back to top button