БЧК подпомогна над 40 000 украинци

БЧК подпомогнаха над 40 000 украински граждани, пристигнали в България, засегнати от конфликта, с най-необходимото – храна, вода, топли завивки, спални комплекти, дрехи, обувки, детски храни и играчки, медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др.
Изпратихме 13 камиона с хуманитарна помощ за нуждаещите се чрез Украинския Червен кръст с над 200 тона дарения, набрани по Националната кампания на БЧК – дрехи, завивки, спални комплекти, обувки, медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др. Изпратихме и още 2 камиона с над 25 тона дарения – лекарства, храни и хигиенни материали.
Продължаваме да предоставяме от Бедствения си резерв сгъваеми легла с матраци, одеяла, комплекти спално бельо, възглавници за нуждите на настанени украински граждани на територията на страната.
В помощ на украинските граждани, нуждаещи се от подслон, поддържаме на сайта на БЧК електронен регистър с предложения за настаняване, като обобщените данни се предоставят на областните структури на БЧК.
В помощ на пристигащите в страната украински граждани публикувахме на интернет страницата си и в профилите в социалните мрежи всички полезни връзки и горещи линии.
ОС на БЧК-Ловеч от 3 ти март откри в  общините – Ловеч, Троян, Априлци и Летница, а в последствие и в Луковит, Тетевен и Ябланица пунктове за предоставяне на дарения от граждани и фирми в помощ на пострадалите от конфликта. От общо към 28.03.2021 г. настанени 226 украински граждани, потърсили помощ и предоставени от първа необходимост дрехи, постелъчен инвентар, походно легло, трайни хранителни продукти, санитарни материали, вода, занимателни материали и играчки на 171 души. Придружени за лечение в болници – 4 души. Консултирани с предоставяне на информационни материали за техните права, регистрация за временно и постоянно пребиваване и насочване към институции във връзка с постъпване в детски градини и на работа е предоставена на над 150 украински граждани. На 28 ми март бе открит и център за подкрепа на украински граждани в офиса на БЧК – ул. „Отец Паисий“ № 9 с подкрепата на областният управител Виктор Стойчев. Работното време на центъра е от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 ч. В него бягащите от войната в Украйна и пристигнали в област Ловеч ще получават информация къде може да отседнат, ще им бъдат предоставяни стоки от първа необходимост – дрехи, обувки, хигиенни и санитарни материали, занимателни пособия и играчки за децата, ще бъдат насочвани към работодатели, заявили свободни работни места, и към бюрата по труда, ще бъдат подпомагани по административни въпроси. Ще се приемат и заявки на граждани, които искат да помогнат. Дейността на центъра е подкрепена и от доброволци – в готовност са и мобилни групи, които да съдействат на украинските граждани във всяко населено място на областта.

 

 

Back to top button