Без маскарад, беше oтбелязан празникът Сирни Заговезни в Троян

Без маскарад, но с огньове и прошка беше oтбелязан празникът Сирни Заговезни в Троян. Заради пандемията традиционният маскарадът не се състоя.

Беше  спазен обичаят за палене на огньове и въртене на уругльовици Станка Марешка разказваше по време на двучасовия празник,  че уругльовицата представлява сцепена в горния край пръчка, на която се поставят изсушени кори от череша. Те се запалват от традиционния огън с наричания да бягат бълхите, злото.  Хората  се събраха заедно в днешния ден  за да си поискат прошка, защото това е велико нещо да можеш да простиш от сърце и да получиш прошка.

Тя припомни, че всяка година в Троян на Сирни Заговезни се организира маскарад „Ялова сватба“. Той представлява дефиле, в което младоженците са с разменени роли – мъж се облича като булка, а жена като младоженец. То преминава през улиците на града и стига до мястото, където традиционно се представят българските обичаи, свързани със Сирни Заговезни. Всички сватбари ходят и на гости в кабинета на кмета на общината Донка Михайлова. Тя ги посреща с баница, приготвена от нея, след което им иска прошка. Заради пандемията тази традиция няма да бъде спазена.

Без маскарад празникът премина с  традиционното с палене на огньове, въртене на уругльовици и прескачане на огън на поляната пред блок „Къпинчо“.

Присъстваха Донка Михайлова, кмет на Община Троян, област Ловеч и нейните заместници – Розалина Русенова и Ангел Ангелов, секретаря на общината Цветелина Калчева, които завъртяха уругльовиците както е обичая. Николай Тодоров от  Инициативния комитет за построяване на  паметник на Васил Левски в града за събиране средства.

Back to top button