Безплатни очни прегледи в Ловеч и Троян

При огромен интерес на 12 юли т. г. преминаха безплатните очни прегледи в Ловеч. Инициативата се провежда в рамките на Националната скринингова кампания “ Зрението е всичко! Прегледай се!“, организирана от Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България.

Целта на кампанията е да се подпомогне диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата за очното здраве.

По време на инициативата в Ловеч бяха прегледани общо 125 човека, от които 75 възрастни и 50 деца. Прегледите на възрастните хора се извършиха от д-р Моника Игнатова – офталмолог в очна клиника Плевен, в мобилния очен кабинет на кампанията, оборудван със специална апаратура. За малките пациенти беше осигурено помещение в клуба на инвалида в кв. „Вароша“, където детският офталмолог д-р Красина Вълчева извърши необходимите прегледи и консултира родителите.

Специалистите съобщават, че най-честите очни заболявания при възрастните хора са катарактата, глаукомата и макулнаната дегенерация. Те посочват, че ранното диагностициране при посочените заболявания е изключително важно, защото те вече са лечими, когато са открити навреме.

Специалистите съобщават още, че се забелязва тенденция и в увеличаване броя на децата със зрителни проблеми. Като основна причина за това лекарите посочват дългото стоене пред компютрите. И при диагностиката на децата е много важно откриването на социално-значими очни заболявания – такова е страбизмът. При прегледите на децата се търси и така нареченото „мързеливо око“, което ако е своевременно диагностицирано, може да бъде лекувано.

Специалистите съветват родителите да водят децата си на профилактичен очен преглед поне 3 пъти – когато детето е на 1 година, след това на 3 години и преди да започне първи клас, а също така и да наблюдават децата от какво разстояние четат, рисуват и пишат.

Очни прегледи в Троян

В община Троян громен интерес имаше в Националната скринингова кампания „Прегледай се! Зрението е всичко.“, организирана от Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България.

Прегледите са с фокус върху най-уязвимите от социално-значими очни заболявания групи – възрастни над 50 години и деца. В рамките на днешния ден, 13.07, бяха прегледани 140 граждани на Троян – 90 възрастни и 50 деца. Първоначално бяха записани 50 възрастни и около 45 деца, сподели Марияна Николова, началник отдел ”Социална и здравна политика” към Община Троян. Явиха се много желаещи извън предварително записаните и така бройката прегледани се увеличи на 140.

За профилактичните очни прегледи, които Българският лекарски съюз организира в гр. Троян и региона – кой, кога и къде може да се възползва от тях? – говори Розалина Русенова, зам.-кмет на община Троян в предаването на БНР – „Нашият ден“, която сподели, че целта на кампанията е да се подпомогне диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да се популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата за очното здраве.

Прегледите на възрастните хора (бяха предвидени за 7 мин, но вървяха доста експедитивно) се извършиха от д-р Моника Игнатова – офталмолог в очна клиника Плевен, в мобилния очен кабинет на кампанията, оборудван със специална апаратура. Там на всички пациенти беше измервано налягането на очните дъна, направена бе профилактика на опасността от появата на катаракта (перде на окото) и др.

Mалките пациенти бяха преглеждани в салона на Община Троян, където детският офталмолог д-р Красина Вълчева извършваше необходимите прегледи и консултираше родителите.
Според офтамолозите най-честите очни заболявания при възрастните хора са катарактата, глаукомата и макулната дегенерация. Изключително важно е ранното диагностициране при посочените заболявания, защото те вече са лечими, когато са открити навреме.

Беше споделено, че се забелязва тенденция и в увеличаване броя на децата със зрителни проблеми заради компютрите. И при диагностиката на децата страбизмът и така нареченото „мързеливо око“, което ако е своевременно диагностицирано, може да бъде лекувано.

Родителите бяха посъветвани да водят децата си на профилактичен очен преглед поне 3 пъти – когато детето е на 1 година, след това на 3 години и преди да започне първи клас, а също така и да наблюдават децата от какво разстояние четат, рисуват и пишат.

Интересът бе много голям въпреки жегата и твърде е вероятно през есента да бъде насрочена втора дата за прегледи, отново със съдействието за организация и подкрепа от Община Троян.

Back to top button