БМВ е било целта на палежа в Троян

Извършителят и подбудителят за задържани

„Задържани са извършителят и подбудителят на палежа на седемте автомобила в Троян, станал на 14 януари“, съобщи окръжният прокурор Валентин Вълков на съвместен брифинг с директора на ОД на МВР в Ловеч Милен Маринов днес, 17.01.2019 година.

Продължават процесуално-следствените действия за установяване на мотивите. Цел на палежа е лек автомобил „БМВ“, който е един от изгорелите 7 леки автомобила, като щетите по него са най-малко, защото собственика му го е преместил навреме.

Благодарение на бързата намеса на екипите на РСПБЗН-Троян е предотвратена много по-голяма опасност, тъй като един от горящите автомобили е бил с газова уредба, уточни ст.комисар Маринов. Вчера за извършителя е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а с прокурорско постановление за 72 часа е задържан и подбудителят, допълниха от прокуратурата. Двамата задържани, на 39 и 27 години, са криминално проявени, от Враца. Спрямо тях в миналото са образувани досъдебни производства за средни и леки телесни повреди, но до момента не са осъждани.  В момента  двамата работят като охранители в Казино  и живеят в града, уточни прокурор Вълков

Нека си припомним отново какво се случи в зловещата нощ на 14.01.2019 г. Около 00:45 часа в резултат на хвърлена опаковка със запалително вещество, са били опожарени седем автомобила. Произшествието е станало на паркинг пред жилищен блок на ул. „Балкан“ в Троян. Запалителното вещество е било хвърлено между два от автомобилите и възникналият пожар е обхванал и останалите.

Заради опасност от избухване на газова бутилка в лек автомобил, отстоящ по-далеко от огнения пламък, всички жители на блока са евакуирани. Служителите на троянската полиция и пожарникарите са успели да предотвратят по-големи беди. Пожарът е тръгнал от „Алфа Ромео“, която е изгоряла напълно. Заради разлятото гориво от горящата кола пламъкът е засегнал и другите шест автомобила. Три са напълно унищожени отвътре, включително двигателят. Две МПС- та(едната е целта на палежа-BMV) са по-леко засегнати заради бързата намеса на собствениците им, които са ги преместили навреме, разказват очевидци.

Все още няма самопризнания отстрана на задържаните.Полицията работи по случая чрез доказтелства. За такова деяние се предвижда затвор от 3 до 12 години.

Back to top button