Борисов спря ваксината на „Астра Зенека“

Осигурени са средства за изплащането на всички антикризисни мерки на правителството до края на май

Борисов спря ваксината на „Астра Зенека“ докато не стане ясно дали е безопастна.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“. В рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.
Продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очаква се  в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март – 33 600 дози от Модерна“.
Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Хоспитализираните деца до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години – 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Препоръчват на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас.
Борисов спря ваксината „Астра Зенека“ и  отново призова българските граждани да пазят личното си здраве.

Back to top button