Информационен бюлетин на РЗИ Ловеч, 24-30.10.2020 год.

Епидемиологичен надзор

Към 15 часа на 30 октомври на територията на област Ловеч карантинираните лица са 400. 

Общо диагностицираните случаи са 365, активните 241 (203 на домашно лечение и 41 на болнично лечение), излекуваните са 121.

Извършени са 118 епидемиологични проучвания и са издадени и връчени 161 бр. предписания: 288 предписания за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19, 160 предписания за задължителна домашна изолация на положителни лица,  36 предписания за изолация и болнично лечение. 

Извършено е пробонабиране – общо  40 бр. проби PCR, от които:

– 33 проби от контактни лица на доказано положително за COVID-19;

– 7 проби от лица с направления за РЗОК;

От лечебни заведения за болнична помощ са внесени за изследвания общо 82 броя проби от хоспитализирани пациенти със симптоматика, оплаквания или с диагноза вирусна пневмония и от контактни – персонал на положителен за COVID-19. Диагностицирани са 4 положителни медицински лица.

 

Здравен контрол

За периода 24.10.2020г. – 30.10.2020г. инспекторите към Дирекция ОЗ, при РЗИ – гр. Ловеч извършиха 14 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр. Ловеч, гр. Тетевен, с. Бестница,  Борима, с. Черни Осъм, гр. Троян, гр. Ябланица. Проверени са 1фитнес-център, 7 концертни зали, 1 фризьорски салон,   1 транспортно средство със специално предназначение – превоз на тленни останки, 3 детски градини и 1 оптика. В обектите се спазват противоепидемичните мерки, разпоредени със заповеди на Министъра на здравеопазването.

За периода са извършени проверки на 16 хранителни магазина – в гр. Угърчин, гр. Летница, с.Горско Сливово, с. Кърпачево, с. Калейца, с. Борима, гр.Тетевен, с. Брестница, с.Дерманци, с.Крушуна и с.Добродан  за спазване на противоепидемичните мерки.Установи се, че на входа на магазините има поставени табели за спазването на физическа дистанция между клиентите и влизане след задължително поставена маска, персоналът работи със защитни маски на лицето, осигурен е дезинфектант за ръце, поставен на входа с разрешение от МЗ  в срок на годност, редовно се извършва дезинфекция. 

На 23.10.2020г. е извършена вечерно-нощна проверка съвместно с представители на РУ на МВР-Ловеч на дискотека „Илит“, 2 снек-бара, 1 кафе-аперитив,  и 1 ресторант-пицария в гр. Ловеч. На входа на обектите са поставени дезинфектанти за ръце, разрешени от МЗ в срок на годност, поставени са табели за спазване на дистанция, обслужващия персонал е с маски поставени правилно на лицето, осигурени са препарати за дезинфекция на повърхностите. В дискотеката и снек-бар „Версай“ се извършва безконтактно измерване на телесната температура на клиентите преди влизане в залата, извършва се дезинфекция на санитарните възли на всеки един час. Дискотека „Илит“ по данни на управителя е с площ 330 кв.м. като в момента на проверката в 01.15часа нямаше посетители. Снек-бар „Версай“ по данни на управителя е с площ 140 кв.м. В момента на проверката имаше 7 души посетители, 4 от които се намираха на бара на отстояние един от друг и трима  на една масa.

Източник:
Пресцентър РЗИ Ловеч

Свързани статии

Back to top button