В местността „Черният паметник“ отслужиха панихида за загиналите в Новоселското въстание

Тази година се навършват 45 г. от обявяването Априлци за град през април 1976 г., по повод честване на 100 г. от кървавата епопея на Априлското въстание и потушаването на 9-дневната Новоселска република тук.

На 24 май, в местността „Черният паметник“ в кв.“Зла река“ по традиция бе отслужена панихида за загиналите в Новоселското въстание.

НЧ“Петър Берон -1927“- кв. Зла река изнесе рецитал, който припомни духовната сила и непоколебима вярност на героите към идеята за свободна България.

Ловчанският митрополит Гавриил оглави св. Златоустова Литургия в Новоселския манастир

Кметът на Община Априлци след словото си, покани всички присъстващи деца за снимка спомен, символизираща мост между миналото /чрез портретите на въстаниците и Черния паметник/ и бъдещето /чрез слънчевите деца на град Априлци/. Той нарече “рицари“ НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево, заради постоянството им по съхраняване на историческата памет.
С 9 топовни гърмежа символично бе отдадена почит за 9-те дни Новоселска република, наречени още „девет глътки свобода“.

Веднага след това започна историческата възстановка, организирана от НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево, с подкрепата на Община Априлци.

Присъстващите съпреживяха ден по ден събитията от Новоселското въстание. Оживя кървавата историческа диря оставена от дедите, патриотизмът, непокорният балкански дух, еманацията от духовно мъжество, довели до свободата и случили се тук, в подножието на прекрасния връх Марагидик и в Дебневския боаз.

Бяха поставени венци от Община Априлци и Общински съвет, културните и образователни институции и граждани пред паметниците на геройски загиналите в Новоселското въстание, както и пред чешмата-паметник на жестоко убития оръжейник на въстаниците Кольо Матеев, в кв. Зла река.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост Община Априлци отбеляза със среща с преподавателите от СУ“Васил Левски“ и ДГ“Априлче“.

Кметът на Община Априлци инж. Тихомир Кукенски благодари на всички педагози и изказа признателност за цялостен професионален принос към семейството математици Татяна и Никола Николови, на които предстои пенсиониране тази година.

Back to top button