Честит 100-годишен юбилей на Георги Костовски

Георги Костовски от с. Велчево, община Априлци посреща с чаша вино 100 години

На 7 февруари имахме щастието да честитим този специален празник на Георги Костовски от с. Велчево, община Априлци – ветеран от Втората световна война. Юбилярът получи 2 военни отличия, а гостите си дари с възможността да се докоснат до една отминала епоха с висок морал, много човечност и любов към Отечеството, е споделено в страницата на Община Априлци във фейсбук.
Столетникът сподели, че винаги е живял скромно и честно. Не е боледувал сериозно никога, докато преди няколко години подменя става на крака и преживява операция от херния. През цялото време се шегуваше, а неговата внучка разказа, че винаги е проявявал доброта, никога не живеел с лоши мисли и предпочитал винаги днешния миг пред мрачни спомени. Сега желае само да бъде винаги до своята 89 г. съпруга, с която са неразделни.
На въпроса “Има ли надежда за бъдещето на България?“, дядо Георги отговори „Време, време нямам!“ – сякаш дори мъничката „претенция“ да се надяваш за него означаваше не думи, а действия от първо лице.
Това беше нашата жива среща с едни други, също трудни времена…. в които зимите били много по-дълги и люти от днешните. Времена на доблест и солидарност, на задруга и на смирение, на вяра и смисленост, в които името България било достатъчно не само да обедини хората, а да ги накара да жертват живота си.

Свързани статии

Back to top button