Чисти дрехи през всеки сезон

Прането и сушенето на дрехи е сред нещата, които правим почти на ежедневна база и което отнема както време, така и усилия. Наред с това липсата на достатъчно пространство у дома прави домакинската задача още по-неприятна.

От простирането на дрехите до изчакването да изсъхнат и да се приберат, това е една от най-досадните задачи на всеки, особено в студените месеци, когато ниските температури и влагата правят съхненето на дрехите още по-трудно.

Освен това, мокрото пране е изложено на замърсения въздух, което може да доведе до не толкова чисти вече изсъхнали дрехи. За щастие, обаче, днес има уред, който може да реши този проблем, а именно любимата на всеки сушилня за дрехи . Това е сред онези домакинските уреди, с които сдобиете ли се веднъж, връщане назад няма. А предимствата от притежаването на уреда са:

  • спестява време и усилия;
  • ограниченото пространство вече не е проблем – днес има много компактни модели, сред които има уреди 2 в 1 – пералня със сушилня;
  • бързо сушене, независимо какво е времето – получавате сухи и чисти дрехи много по-бързо;
  • безпроблемно гладене – на пазара се предлагат модели сушилни, които имат специална функция за сушене, предпазвайки дрехите от образуване на гънки. Това прави гладенето много по-лесно и бързо.

Е, това са малка част от плюсовете на това да притежавате сушилня за дрехи. Остава да намерите модела, който да отговаря на вашите нужди. А как, ще споделим малко по-долу.

Как да изберем правилната сушилня за дрехи за нас?

Изборът на сушилня може да се окаже трудна задача, особено ако за първи път ще купувате, но това не означава, че не е невъзможно. Нека да разгледаме кои са основните характеристики при избора на сушилня за дрехи.

Определете размер

Размерът на сушилнята има значение от гледна точка на това да отговаря на мястото, на което искате да я поставите. В тази връзка е важно да обърнете внимание на височината, ширината и дължината на уреда.

Какъв капацитет искате да бъде вашата сушилня?

Какъв да бъде капацитетът на вашата сушилня зависи главно от честотата на използване  на уреда и това какви са вашите лични предпочитания. Важно е да знаете, че капацитетът на даден модел сушилня показва колко килограма сух текстил побира уредът.

В тази връзка стандартно капацитетът на сушилните варира между 7 и 11 кг. Препоръчваме ви да помислите добре какво ще е количеството дрехи, което се очаква да сушите и се опитайте да изберете оптималния вариант за вас, тъй като неправилно избран уред може да се окаже не толкова ефективен за вашите нужди.

Нещо повече, ако избирате уред 2 в 1 – пералня със сушилня, имайте предвид, че има разлика между капацитетът за пране и този за сушене. Затова бъдете внимателни, когато гледате какви характеристики притежава даден модел уред.

Какъв вид сушилня да изберете?

На пазара ще откриете два вида сушилни. Това, по което се различават, е вида на помпата, която използват, за да работят. По този начин те се делят на кондензационни и термопомпени.

Кондензационните сушилни са по-стария вид уреди, като те все по-рядко се срещат. Те използват нагревател и работят на по-високи температури, което води до по-бързо износване на дрехите.

От друга страна, термопомпените сушилни са все по-често срещани и предпочитани, а това не е случайно. За разлика от кондензационните, термопомпените модели работят на много по-ниски градуси и не са с нагревател, което ги прави по-щадящи към вашите дрехи.

Защо да изберете сушилня с инверторен мотор?

Все повече и повече модели са с инверторен мотор. Причината за това е, че те са по-здрави и много по-надеждни. Освен това те са по-икономични и значително по-тихи.

Програмите, на които си струва да заложите

Програмите за коприна, вълна, спално бельо, за по-малко гънки и за пране, което е до 1 кг са само малка част от възможностите, които уредът ви предлага. Повечето модели сушилни за дрехи разполагат с цели 15 програми, както и със степени за сушене. Благодарение на тях сушилнята се справя перфектно с по-деликатни материи, запазвайки вашите дрехи като нови за много по-дълго време.

Обърнете внимание на функциите

Функциите заедно с програмите превръщат сушилнята за дрехи в ефективен уред. Най-отличителните сред тях са сензорът за влажност на дрехите, системата за филтриране, лесното почистване на филтъра, както и отложения старт. Нещо повече, има много иновативни модели, които позволяват да сменяте посоката, в която да се отваря вратата на уреда. Разбира се това са само малка част от функциите, които сушилните могат да ви предложат.

Не забравяйте за енергийния клас на сушилнята

И не на последно място е енергийният клас на сушилнята за дрехи. Препоръчваме ви да избирате уред с максимално висок клас, тъй като те имат по-малка консумация на енергия, което неминуемо ще намали разходите ви за електричество.

Следвайки тези няколко стъпки със сигурност ще откриете перфектната сушилня за вас и вашите нужди. А веднъж усетите ли какъв отличен помощник е уредът, то със сигурност не бихте се отказали от него.

Back to top button