Държавният секретар на САЩ похвали Индонезия

Държавният секретар на САЩ похвали Индонезия, че е отхвърлила китайските териториални претенции в Южнокитайско море

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо похвали Индонезия, че е отхвърлила териториалните претенции на Китай в спорни райони в Южнокитайско море, предаде ДПА.

По-рано тази година Индонезия експулсира китайски риболовни и охранителни кораби, които според Джакарта са навлезли незаконно в нейната ексклузивна икономическа зона край островите Натуна.

Индонезия е четвъртият етап на регионалната обиколка на Помпейо, който вече посети Шри Ланка, Индия и Малдивите в стремеж да укрепи двустранните отношения и да ограничи влиянието на Китай в региона.
„Всички спазващи закона нации отхвърлят незаконните претенции на Китайската комунистическа партия в Южнокитайско море“, каза Помпейо след среща с индонезийската външна министърка Ретно Марсуди в Джакарта.

„Приветстваме примера, който Индонезия дава с решителните действия за опазване на морския си суверенитет около островите Натуна“, добави той.

„Очаквам с нетърпение да си сътрудничим по нови начини за обезпечаване на сигурността на някои от най-натоварените морски търговски маршрути света“, заяви Помпейо, цитиран от Ройтерс.
„Южнокитайско море трябва да остане стабилно и мирно море“, където се спазва международното право, заяви Ретно Марсуди.

Китай има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, което поражда напрежение с други държави. Претенции над различни зони в района имат още Филипините, Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван.

Индонезия не се счита за ангажирана в спора за Южнокитайско море, но определя претенциите на Пекин като нарушение на международното право.

Източник:
bta.bg
Back to top button