Децата на Ловеч подкрепят Спешна помощ

За Световния ден на Спешната медицинска помощ – 27 май, деца до 12-годишна възраст от шест областни града, включително Ловеч, ще участват в синхронно събитие: „Децата на България в подкрепа на Спешна помощ“.

Празникът ще започне на 27 май /четвъртък/ в 10:30 ч. едновременно в градовете Ловеч, Благоевград, Враца, Силистра, Сливен и Смолян, и ще завърши в 11:30 ч.

В Ловеч инициативата ще се проведе в ДГ „Зора“ .

Инициативата е на България и се осъществява за първи път.

Деца от детски градини и начални класове на училищата ще говорят за дейността на Спешна медицинска помощ – за светлинния и звуковия сигнал на линейките, за телефонния номер за спешни повиквания 112, за професионалните умения на спешния лекар, за личните качества, които той притежава, за уважението и признателността, които трябва да получават работещите в Спешна помощ.

Ловеч празнува 24 май

Водещите на събитията – учители, аниматори и актьори, ще прочетат на децата забавната история „Горската Спешна помощ”, чиито екипи спасяват по суша с линейки, по вода с джетове, по въздуха с хеликоптери и извършват спасителни операции и под земята. Също като благодарните горски жители, в края на събитието децата ще пуснат в небето голям балон с надпис: „Спешна помощ, най-сърдечно много ви благодарим!“

През 2018 г. Европейската асоциация за спешна помощ EUSEM обяви 27 май за Световен ден на Спешната медицинска помощ. Апелът на Асоциацията е на този ден да се говори за работата на спешните лекари.

Синхронното събитие на българските деца насочва вниманието на обществото към важността на спешните медици за системата, към необходимостта от решително противодействие на агресията, проявявана към спешни екипи и към необходимостта да се възпитава уважение към всички, които работят в Спешна помощ.

Европейската асоциация за спешна помощ EUSEM даде патронаж на събитието и изпрати поздравителен адрес до участниците.

Свързани статии

Back to top button