Декласират Донко Марков за Пирин Фолк 2020

Според регламента трябва да влезе троянката Атанаска Иванова

Това написа в своята Фейсбук страница Ваня Маркова, преподавател в Шуменския университет.

Пирин Фолк 2020 стартира авансово със скандален гаф

Организаторите декласираха Донко Марков, който е първи в предварителната селекция за изпълнителско изкуство, а авторската му песен е класирана втора от селекционното жури. Аргументът им е, че Донко навършва 16 години след 2 месеца и 26 дена. Но ние не сме крили рождената му дата при подаване на заявките за участие.

Освен това, те знаят кога е роден още от 2017, когато Донко Марков спечели първия Детски Пирин Фолк. Нямаше нужда да му устройват такова унижение, защото той не заслужава подобно отношение.

Понеже спазват стриктно регламента, сега на мястото на Донко Марков, според майката на младежа споделя, че трябва да  влезнат  троянката Атанаска Иванова и Стойна Трошанова, защото и двете имат по 119 точки от селекция. Отново прецедент в историята на Пирин Фолк ще бъде участието на изпълнителка на 80 години…

„На злобните завистници, които си разчистват пътя към успеха, като елиминират най-можещите ще кажа, че Донко Марков пее феноменално и това добре се чува! Никой не е в състояние да му отнеме даденото от Бога, който накрая винаги раздава възмездие и справедливост!
Бъдете здрави всички!
Нека припомним,че през 2017 година Донко спечели Голямата награда на детския Пирин фолк. Журито и организаторите много добре познават младата надежда“, завършва майката на Донко.
Ситуацията е прецедент! Когато кандидатите заявяват своето участие, би следвало да са коректни в подадената информация и да отговарят на всички изисквания от Правилника, а именно – „Всички изпълнители в Конкурса за авторска македонска песен и Конкурса за изпълнителско изкуство трябва да са навършили 16 (шестнадесет) години и съответно при поискване валидно да го удостоверят.“ Не сме очаквали, че Донко Марков (още повече, че е участвал в Детски Пирин Фолк и е запознат с Правилника) или който и да било друг участник би си позволил да подаде кандидатура при положение, че няма навършените години. При проверка от страна на организаторите се установи, че подадената информация е непълна/неточна. Екипът отдели достатъчно време и ресурси за разглеждане на случая и правни консултации. Решението на експертите е, че нямаме правно основание да допуснем кандидат, който не отговаря на условията. Като организатори на фестивала „Пирин Фолк“ следваме установените правила и спазваме всички зададени норми. Г-жа Маркова, като родител-настойник, е запозната детайлно със случая. Ние не оспорваме таланта или качествата на авторската песен на Донко Марков! Но не приемаме и отказа от лична отговорност за некоректно подадена информация да петни името на фестивала „Пирин Фолк“!“- написаха организаторите на фестивала във Фейсбук.
БЕЛ на редактора: Защо са приети документите без да се проверят първо? И ако са видели този факт, защо са го подминали? 
Във Видеото с интервюто на Марков се чуват ясно и точно  думите му, че чака да навърши 16 години за да участва в този конкурс. Донко и родителите му не са скрили ,че той все още е на 15 години.
До този прецедентен случай в този фестивал се е стигнало след като Стефан Станчев, фен на това музикално събитие е написал писмо, в което пита организаторите, защо не е спазен правилника. Допуснат е участник под 16 години. Организаторите  веднага взимат решение Донко да бъде декласиран, само 14 дни преди конкурса. Той щеше да участва като изпълнител и с авторска песен.
Все още нямаме информация дали  певицата, поетеса и композиторка от Троян Атанаска Иванова дали ще участва. Но регламента повелява тя да пее в конкурса за изпълнители.
Според председателя на журито Димитър Христов (диригент на оркестъра за народна музика в БНР), последната дума имат организаторите.
Очакваме отговор от организаторите!
Декласират Донко Марков за Пирин Фолк 2020
Писмото на Стефан Станчев адресирано до г-н Ненчо Касъмов
Back to top button