Старата градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч няма да работи на 24, 25 и 26 ноември 2021 г.

Туристическият обект Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч няма да работи на 24, 25 и 26 ноември 2021 г. (сряда, четвъртък и петък) поради провеждане на профилактика на техническото оборудване. Община Ловеч се извинява на жителите и гостите на града за причиненото неудобство.

Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена отоплителната система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти.

Градската баня (XVI-XVII век) е архитектурно-строителен паметник с национално значение.. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната. Характерната архитектура се вписва в цялостния облик на квартал „Вароша“, а куполът последователно преминава през три барабана – осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз. На върха се издига цилиндрична отвътре и шестстенна отвън лантерна. Банята е с уникална система за затопляне на водата /хипокауст/, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Общата площ на терена е 1060 кв.м, застроената площ на основата на сградата е 351 кв.м, а на помощните постройки – 58.50 кв.м.

Back to top button