Депутати от БСП ще работят в болниците на Свищов и Шумен

Трима депутати от БСП, които са лекари по професия, заминават да работят в болниците в Свищов и Шумен, които изпитват остра нужда от медицински кадри в битката с пандемията от коронавирус. Това са проф. Георги Михайлов, който е бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, специалистът по спешна медицина Илиян Тимчев и урологът Десислав Тасков.

Първите двама ще помагат в Свищов, колегата им – в Шумен. Председателят на социалистите Корнелия Нинова съобщи в неделя във Фейсбук профила си, че решението е било взето, веднага след като станало ясно, че в болницата в Свищов няма нито един лекар.

„Проведохме разговор с тримата наши депутати-лекари: проф. Михайлов, Илиан Тимчев и Десислав Тасков. Те изявиха желание да заминат за там и да се включат в помощ на хората“ пише Нинова.
„Обадих се на министъра на здравеопазването да даде съгласие да бъдат допуснати да лекуват в болницата. От него разбрах, че остра нужда от лекари изпитва и болницата в Шумен. Разговаряхме да разделим нашите депутати – единият в болницата в Шумен и двама в Свищов. Утре заминават. Благодаря на колегите-лекари.

На всички българи кураж. Знам, че ще се справим, написа още лидерът на социалистите.
Решението идва на фона на критичната ситуация в болницата в Свищов „Д-р Димитър Павлович“, където
Covid отделението е препълнено, а няма нито един лекар. За пациентите грижат командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт.

Кметът на Свищов Генчо Генчев стана доброволец, но в петък стана ясно, че е с положителен тест за Covid19. Дни наред кметът и медицинската сестра Лидия Македонска бяха основните лица обслужващи заболелите от коронавирус, като денонощно дежуреха в отделението. По-късно, към тях се присъедини
медицинската сестра и общински съветник Екатерина Романова.
Лекарите от местната болница отказват да влязат, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също влиза да помага.

Болницата в Шумен също е препълнена с пациенти с коронавирус и дори преди дни се наложи да се връщат заболели. Броят на диагностицираните продължава да расте, а местата, освобождавани от изписани пациенти, не могат да поемат новите случаи, оплакаха се преди дни от здравното заведение. Обсъждаше се дори подобрените пациенти да се изписват за домашно лечение или новите случаи да се насочват към болници от съседни области.

По-късно в неделя здравният министър Костадин Ангелов посети болницата нв Шумен и заяви, че това, което може да направи държавата за облекчаване на изключително тежката ситуация в града е да разкрие следващата седмица допълнителни легла на териториите на държавната психиатрична болница и бившата
белодробна болница в града. Ще бъде направена и профилактика на кислородната инсталация, каза той пред журналисти.

След това Ангелов посети и Свищов и каза, че там в работата на болницата ще се включат лекари
специализанти, стажанти и студенти, завършващи медицинските университети.

„Кметството ще осигури апартаменти и жилища за лекари. Ще бъдат назначени на трудов договор. Ще могат да получават и допълнителните 1000 лева за работа на първа линия. И считам, че това, ако можем да го направим през тази седмица, ще дам всичко от себе си, имаме готови хора, които изразяват желание да започнат работа“, каза здравният министър

Източник:
пресцентър БСПMediapool.com
Back to top button