Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански

Депутатите се обявиха срещу  кандидатурата на Любомир Каримански от „Има такъв народ“ за управител на Българската народна банка (БНБ).

Въпреки ниския праг, който се изискваше за одобрение на кандидатурата, а именно 69 гласа, те не бяха събрани. Срещу кандидатурата се обявиха още в неделя от „Продължаваме промяната“, които имаха собствен кандидат. За повече експертна и по-малко политическа личност се обявиха от „Демократична България“ и БСП.

Днес за кандидатурата на Каримански гласуваха „за“ 58 депутати от ИТН и ДПС. Срещу се обявиха останалите партии. От ГЕРБ обаче поискаха прегласуване, защото нарочно не са гласували при първия път. При второто гласуване предложението също не беше прието.

Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да направи същото и парламентът да стартира нова процедура, но партията на Слави Трифонов обяви, че той няма да се откаже.

Другите три партии в четворната коалиция – ПП, БСП и ДБ, заявиха още преди седмица, че няма да подкрепят Каримански и се обявиха за нова кандидатура, която да не бъде политически натоварена фигура, а експерт.

„Не подхождайте лековато към избора на управител на БНБ“, обърна се към своите партньори от ПП, БСП и ДБ, депутатът от ИТН Тошко Йорданов. „Не подхождайте лековато, за да не казвате после, че г-н Каримански е избран с гласовете на опозицията“, каза Йорданов. Той припомни заслугата на Каримански като шеф на бюджетната комисия да бъде направена в срок актуализацията на бюджета през миналата година, както и приемането на бюджета за тази година. Той е безспорен професионалист, показал пред очите ви какво може“, заяви Йорданов.

„В коалиционното споразумение е записано, че ще подкрепим обща кандидатура за управител на БНБ. Такава кандидатура няма и няма как да покрепим г-н Каримански“, отвърна червеният депутат Георги Свиленски. Той попита ГЕРБ на каква цена са продали гласовете си за кандидата на ИНТ, с което предизвика остри реплики от ГЕРБ и ИТН.

„Ние се набутахме в тази ситуация и опозицията не ни е виновна. Мерете си приказките, намеците за сделка са долни и отвратителни“, каза Тошко Йорданов.

„Партиите от мнозинството трябва да спрат да търгуват. И трябва да се разберем кое не се продава. БНБ е едно от нещата, което не се продава, това са темелите на държавата“, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Преди него Десислава Атанасова обяви, че изборът на шеф на БНБ е „върховна демонстрация как коалицията не може да вземе нито едно решение“. Според Атанасова управляващите дължат отговори на няколко въпроса: Кой и защо притискаше Каримански да се откаже? Кога министър Рашков и МВР ще открият заплашвача румънски гражданин? Как и защо Андрей Гюров взе решение да се оттегли – след заплаха или обещание за по-висок пост? „Как оценявате морала и експертността на човек, който бе подкрепян от вас за председател на бюджетна комисия и изведнъж откривате, че не покрива летвата „нулева корупция“ за управител на БНБ?“, попита още Атанасова.

В началото на заседанието Тома Биков от ГЕРБ иронично предложи в дневния ред да бъде включена допълнителна точка – избор на нов шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси. „Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че не подкрепят Любомир Каримански за шеф на БНБ заради това, че нямал добра репутация. Не виждам как ще подкрепят той да продължи да бъде шеф на бюджетната комисия, особено когато след месец и половина внесат бюджета за актуализация“, каза Биков. По думите му вВ противен случай щяло да стане ясно, че не репутацията на Каримански е причина да не бъде подкрепен за управител на БНБ, а някакви „недоизяснени сметки в коалицията“.

Председателят на парламента Никола Минчев обаче отказа да гласуват предложението на ГЕРБ, пише СЕГА

От парламентарната трибуна от „Възраждане“ обявиха, че ще гласуват „против“ Каримански. „Ние бихме подкрепили единствено кандидат, който е за запазване на българския лев и срещу приемане на еврото“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Съпартиецът му Цончо Ганев се обяви и за връщане на златния резерв на страната, голяма част от който се съхранявал в частна английска банка. „Каримански при изслушването не взе отношение по този въпрос. Недопустимо е също така 6 от 7 партии в парламента да четат декларация, че от 1 януари 2024 г. ще бъде въведено еврото. Трябва да променим законодателството, така че подобни решения да се вземат с референдум“, каза Ганев.

Припомняме, че депутатът от „Има такъв народ” остана единственият претендент за поста, след като кандидатът на „Продължаваме Промяната” – Андрей Гюров официално декларира отказа си.

Любомир Каримански е избран от 11 МИР  област Ловеч и е председател на комисията по финансиите в народното събрание

Back to top button