Днес е Световният ден на котката

Днес е световният ден на котката – едно от най-познатите, но и най-загадъчни животни.
Котката е може би най-древният домашен любимец. Тя е опитомена преди хилядолетия, но не подлежи на дресиране. Не е наречена „най-добрият приятел на човека“, но заема място в сърцата на мнозина.
Не случайно Световният ден на котката се превърна в международен празник: тези четириноги домашни любимци са най-обичани от повечето жители на планетата. Котките подобряват живота на хората със самото си присъствие. Те създават благоприятен микроклимат в къщата, внасят в нея комфорт, редовност и спокойствие. В продължение на много векове котките живеят до човек, споделяйки с него скърби и радости. В благодарност за това беше създаден Световният ден на котката.

Кога се чества Световният ден на котката?
Всяка година Световният ден на котката се отбелязва на 8 август, през 2022 г. десетки страни по света ще се присъединят към него.

Въпреки това в много от тях пухкавите домашни любимци празнуват празника си на други дати. Това е 1 март в Русия, 22 февруари в Япония, 16 и 29 октомври в Америка, 17 ноември в Италия и 17 февруари в Полша.

История на празника
През 2002 г. Международният фонд за защита на животните (Animal Welfare) призова всички любители на котките и изобщо тези, които се интересуват от съдбата на мустакатите, да празнуват 8 август като Световен ден на котката. Много страни се отзоваха на този призив и сега международният празник обединява собствениците на космати домашни любимци по целия свят.

Русия има свой Ден на котката, той се пада в началото на пролетта, на 1 март. И това вероятно не е случайно. В крайна сметка природата се събужда през пролетта, идва обновлението и котките, радващи се на топлината и слънцето, пеят своите „мартенски песни“. Фестивалът на котките е иницииран през 2004 г. от Московския музей на котките и редакторите на списание Cat and Dog

Празнични традиции
Всяка страна е разработила свои собствени традиции за почитане на косматите домашни любимци. В различни градове на Русия се провеждат празнични събития, състезания, състезания, промоции, в които участват котки от различни породи. В този ден можете да си угодите – седнете в котешко кафене, избягайте от суматохата и проблемите в очарователна мъркаща компания.

В САЩ този празник се чества от 2005 г., като 16 октомври е Ден на бездомните и дивите котки, а 29 октомври е Ден на котката в САЩ. Празникът се провежда под егидата на Американското дружество за превенция на жестокостта към животните. Участниците в него призовават всички да се занимават с благотворителна дейност – да посещават приюти за бездомни животни, да даряват част от средствата за подобряване на живота им или да дадат възможност на някой от домашните любимци да намери собствен дом и стопани.

В Ню Йорк една от таксиметровите служби в чест на празника предложи нова услуга: за 20 долара те довеждат котка от приют до клиента за 15 минути, за да могат хората да го галят и разговарят с него или може би дори да си тръгнат него завинаги. На Деня на котката някои жители също организират партита, на които собствениците носят животни, където могат да общуват с четириногите си колеги.

Жителите на Страната на изгряващото слънце започнаха да празнуват празника на котките от 1987 г. Стихотворения са посветени на котки, създават се анимационни сериали, телевизионни сериали (драми). Въпреки факта, че традицията за празнуване на празника на котките е сравнително млада, култът към тези животни в Япония е много древен, както свидетелстват стари снимки с техните изображения. Мустакатите могат да служат в храмовете и в същото време да получават благоразположението на енориашите. На един от японските острови Тоширо има светилище на бога на котките, там живеят много пухкави и мъркащи, така че островът е наречен „котка“. Младите хора носят котешки уши в чест на празника. А в магазините в Япония можете да намерите фигурки на котки с вдигната лапа (maneki-neko). Котката сякаш я протяга за щастие, за късмет. Те вярват, че такъв сувенир обещава просперитет на тези, които го придобият.

В Обединеното кралство котките са на държавна служба. Те работят в складове и спасяват зърно от мишки, а също така защитават експонатите в британските музеи от гризачи. За тяхната доблестна служба в продължение на няколко години животните са наградени със специална награда. Отпуска им се пожизнена пенсия под формата на добра помощ – мляко и месо.

В Китай на този празник се обръща специално внимание на котките: обичайно е да ги галят, да ги хранят с вкусна храна. В древни времена китайците са използвали тези животни за храна, но сега котките са защитени на законодателно ниво. Всеки, който наруши закона и обиди котка, ще бъде изправен пред глоба и евентуално две седмици затвор.

Италия празнува Деня на черната котка. Защо точно черните? Тъй като черните котки през Средновековието, инквизиторите изгаряли на клада, смятайки ги за съучастници на зли духове. За да възстановят репутацията на това животно, италианците установиха празник в негова чест.

В много страни са отворени паркове за разходки, магазини, хотели, хотели, уютни кафенета за котки и котки, което без съмнение показва уважително и грижовно отношение към животните.

В цифри
Семейството котки се състои от 36 вида.
В света има около 600 милиона домашни котки. Около 1 милион от тях живеят в Санкт Петербург – всеки пети жител на Санкт Петербург е щастлив собственик на котка.
Ако дълголетниците живеят средно 90 години, то котките живеят 17-20 години.
Ежедневният сън продължава 16-18 часа.
5 часа на ден котката се мие.
Над 10 милиона видеоклипа за котки са публикувани в YouTube. Потребителите качват видеоклипове на своите космати домашни любимци със скорост от два в минута.

Няколко любопитни факта за котките:
– Денят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW).
– Котките са почитани в Древен Египет, като мъртвите животни са мумифицирани, за да бъдат умилостивени боговете.
– В Древен Египет убийството на котка е смятано за углавно престъпление. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на военен сблъсък помежду им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките.
– Древните египтяни дълго са оплаквали покойните котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.
– През 1484 г. папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки.
– Според Асоциацията на производители на храни за домашни любимци домашните котки във Великобритания са около осем милиона.
– През 2011 г. в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си – водеща уединен живот 94-годишна вдовица.
– През лятото на 2017 г. се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.
– Европейската патентна служба е запозната в детайл с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.
– Котките обикновено имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от обичайния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета понякога са наричани „котки на Хемингуей“ заради слабостта на известния писател към тях.
– Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се споменават.
– „Кучетата ни смятат за по-висши същества, котките – за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни“, е казал британският политик и държавник Уинстън Чърчил.
– „Времето, прекарано с котки, никога не е изгубено“, гласят думи на Зигмунд Фройд.
– Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е установило съществено сходство между тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.
– Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.
– Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета „Корнел“ между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
– Ако човек живее сам с котка и се спомине, питомката му вероятно няма да се посвени да си устрои пир с тялото му, за разлика от кучето, което ще бди гладно край трупа.
– Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.
– Котките „проспиват“ около 70 процента от живота си. За сравнение – само 30 процента от човешкия живот преминава в сън.
– Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.
– Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света – 38 години.
– През 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва.
– Президентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са се хранили на трапезата.
– Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.
– Маслините „подлудяват“ писаните, тъй като съдържат сходно химично съединение с котешката трева.
– Възможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си? Според авторите на японско изследване отговорът е „Да“. Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират.
– Котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.
– Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.
– Котките калико почти винаги са женски.
– Рижавите котки обикновено са мъжки.
– При повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките – лявата.
– Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.
– В действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.
– Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач.
– Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.
– Котките понякога страдат от зъбобол, което ги прави сърдити.
– През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
– Черните котки, които плашат мнозина, са смятани за късметлийски в Англия, Ирландия и части от Азия.
– Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да „висят“ на слънце. За това им поведение има научно обяснение – слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са „луди“ по кутии.

Източник:
Nova.bgburgascity.com
Back to top button