11-ите „Дни на планинската вода” ще се състоят на открито

Тетевен е с висок имидж в спортните среди твърди проф. д-р Игнат Игнатов

Единадесетото издание на „Дни на планинската вода” в гр. Тетевен по всяка вероятност ще се състои на открито заради пандемията COVID-19. Това съобщи проф. д-р Игнат Игнатов, организатор на събитието.  Съорганизатор на традиционната проява е Община Тетевен, а очакванията са при удобен момент Дните да бъдат проведени сред природата с участието на лектори и младежи, които ще имат възможността да изследват водата в района заедно.

Проф. д-р Игнатов съобщи още, че Тетевен продължава да се ползва с изключително висок имидж, що се касае до спортната подготовка на елитни атлети. Своето заключение той направи след провелото се на 22 юни 2020 г. в гр. София 21-во издание на Международната конференция по спортна медицина, организирано от Българския футболен съюз, на което своето мнение са изразили ръководители на елитни отбори.

Тетевен почете паметта на Сава Младенов

Професорът сподели, че това е било неговото четвърто участие в събитието като лектор, като за втори път е бил поканен като пръв лектор на конференцията, на която е представил и доклада си  на тема „Ефекти на вода Католит, метиленово синьо в Oxidal, колоидно наносребро и Моринга при вируса SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19. Дезинфекция с вода Анолит при футбол”. Предходните три участия са били свързани с хидратация и тази тема е актуална за световното първенство в Катар.

Той е съавтор с д-р Ивайло Якимов от ПФК „Лудогорец“ по темата за хидратацията на елитните спортисти и техните върхови постижения вследствие на нея, като поддържа основната теория, че само добре хидратирания спортист постига високи спортни постижения. Консултира се и с д-р Валентин Великов от ПФК „Лудогорец“. Доказателствен принос за тезата е научният престой на проф. Игнатов в Япония през 2018 г. и работата по изследване на вода Католит (електрохимично активирана вода с налични свободни електрони, решаваща проблема с възникване на млечна киселина в мускулите на спортистите) в Българската академия на науките.

За неговото участие и принос към развитието на конференцията през годините и научните му успехи, на проф. д-р Игнат Игнатов бе връчен диплом от действащия президент на БФС Михаил Касабов, който е съгласуван и с д-р Михаил Илиев и д-р Матев, членове на медицинската комисия на Съюза.

Същевременно бе публикувана статия за водите в престижни медицински издания върху която проф. д-р Игнатов е работил с колеги от Министерство на здравеопазването – д-р Илияна Янева и от Националната спортна академия – проф. д-р Незабравка Генчева, доц. Тодор Маринов, д-р Марияна Ангелчева и перспективния студент по медицина и Иван Ангушев.

До този момент на всички проведени конференции проф. Игнат Игнатов винаги е говорил за качествената вода и посочвайки гр. Тетевен като отлично място за подготовка на спортисти именно заради отличните условия – висококачествена планинска изворна вода и отлично качество на въздуха.

„Тетевен може да продължи да развива и в бъдеще изключително сериозна дейност, свързана с подготовката на елитни спортисти, това е особено важно в криза като COVID-19, в която битката за туристи и внимание е сериозна и само най-добрите места ще запазят имиджа си на квалитетни дестинации. Тетевен е известен като отлична спортна дестинация. Нямам търпение отново да проведем „Дни на планинската вода“ в родния ми град, благодаря на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и нейния екип, че подкрепят инициативата и разбират важността й, като същевременно полагат усилия за туризма в общината!“ допълни още проф. д-р  Игнат Игнатов.

Тагове

Teteven.bg

Teteven.bg - Актуални новини от Община Тететен
Back to top button
Close