Дряново отбеляза 146-та годишнина от Априлската епопея

През изминалата събота бяха отбелязани 146 години от Априлската епопея край Дряновския манастир. Част от събитието бе провеждането на поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“ от Бяла черква до Дряновски Манастир „Св. Архангел Михаил“. Преходът се проведе за 69-път, като тази година се включиха над 100 души.

В късния следобед на деня, членове на НД „Традиция“ пресъздадоха най-ключовите моменти от 9-дневната битка между бунтовниците, укрепили се в манастирската обител и обкръжилите ги редовна армия и башибозук. С автентичното си въоръжение и облекло, участниците във възстановката върнаха събралите се зрители 146 години назад във времето, като ги направиха съпричастни към разигралите се тогава събития.

След това в храма „Св. Архангел Михаил“ Великотърновския митрополит Григорий отслужи панихида в памет на загиналите въстаници, а пред костницата в манастирския двор бяха положени венци и цветя.

Вечерта продължи с музикално-танцова композиция с участието на Теодосий Спасов Трио, танцовия ансамбъл „Балкан“ към дряновското читалище „Развитие – 1869“ и Павел Колев от училище „Максим Райкович“, който рецитира откъс от поемата „Бачо Киро“ на дряновския поет Йордан Ветвинов.

Във финалната част на мероприятието курсантите от „НВУ Васил Левски“ проведоха вечерна заря-проверка. След военния ритуал в небето над светата обител грейна заря.

В честването на 146-та годишнина от Априлската епопея се включи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Пред домакините и гостите на събитието тя произнесе реч, в която призова да бъдем отговорни към историята ни и да не се опитваме да я пренаписваме под влиянието на външни фактори, като подчерта с конкретни примери, че трябва да бъдем горди с нашето минало.

На мероприятието присъстваха също Великотърновският митрополит Григорий, Кристиан Вигенин – заместник-председател на 47 НС, Бригаден генерал Иван Маламов- началник на НВУ „Васил Левски“, народни представители, Ралица Манолова – Областен управител на Габрово, Яна Дочева – началник отдел „Международно Сътрудничество“ към НСОРБ, кметове и общински съветници от съседни и близки общини.

Дряново отбеляза тържествено 146-та година от епичната битка при Дряновския манастир!

„Народът иска своите правдини и е решил да ги спечели, ако ще би със смърт. Ние сме се повдигнали не против мирното население. Не, ние искаме от правителството да ни признае правата като народ и докато не стaне това, живи няма да се предадем в мъчителските ви ръце – ние сме решили да мрем и ще запазим клетвата си. А вие ще бъдете отговорни пред Европа за вашите тиранства.”

Тези смели и мъдри думи пишат българските въстаници, които преди 146 години водят неравна битка с турския аскер в Дряновския манастир. Априлското въстание е избухнало и е дошъл ред и на района на Велико Търново да се вдигне на оръжие. 200 четници, водени от поп Харитон и Бачо Киро поемат от Бяла черква към Габрово, с идеята да се съединят с четата на Цанко Дюстабанов. Уви, оказват се обсадени от многохилядна войска между скалите на манастира.

В опит да ги откаже от боя, турският военачалник принуждава дряновските чорбаджии да отидат да преговарят с тях. И горните думи са това, което турците получават в отговор.
Следват люти битки, гърмежи на топове. Стените на манастира са разрушени, покривът на църквата също.
Въстаниците започват да дават жертви. В опит да се спасят, четниците се пръскат на групи по 10-20 човека, опитват да се измъкнат от горящия манастира. Но едва 47 от тях успяват. Техните разкази и спомени днес ни помагат да възстановим събитията и да изживеем последните мигове на тези герои.

Има много неща, които могат да се напишат за този момент от Априлското въстание. Едно от най-важните е фактът, че четниците са били хора с оброзование и обществено положение. Хора, които е имало много какво да губят. Но ясно си дават сметка, че в живота на човек понякога има мигове, когато предизвикателствата на времето изискват огромни жертви. И днес помним само онези, които са били готови да отвърнат на тези предизвикателства.

За да бъда съхранен споменът за героизма и мъдростта на тези смели българи, Община Дряново и тази година организира тържества по случай годишнината от битката при @Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“. Събитието уважиха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, редица официални гости и стотици граждани.

Видеото е дело на България на длан .

Back to top button