Двама епидемиолози останаха в РЗИ-Ловеч

Има няколко свободни легла за Covid пациенти в Ловеч и Троян, започва прием и в МБАЛ Троян

Регионалната здравна инспекция в Ловеч остана само с двама епидемиолози,  съобщава Пламен Христов, кореспондент на БНР, след като вече петима от общо седем епидемиолози в инспекцията са с положителни проби за коронавирус, а заболелите в областта продължават да нарастват с бързи темпове.
От днес пациенти със симптоми на коронавирус се приемат и в общинската болница в Троян.

Директорът на Здравната инспекция в Ловеч д-р Анета Винева поясни, че за да се преодолее недостигът на епидемиолози, е започнало обучение на служители от други дирекции:

„Останали са двама човека. Паралелно работим с всички, които могат въобще и имат някаква представа от тези неща, обучавам ги в момента. Вкарвам допълнително хора от други дирекции, които никога не са работили по този въпрос“.

Новодиагностицираните с коронавирус за последното денонощие в област Ловеч са 29:

„Изключително трудно е провеждането на епидемиологично проучване на толкова много хора наведнъж с толкова малко хора, с които работим. Ще направим всичко възможно да се справим с цената на голямо усилие. Имаме и други болни хора. Надявам се да издържим“, каза д-р Винева.

В двете болници в Ловеч и Троян, които лекуват Covid пациенти, все още има свободни легла.
В Ловешката болница има 65 определени легла, а в болницата в Троян могат да бъдат приети общо 63 пациенти. Общинската болница в Троян също разкри 8 такива легла, от утре ще приема и частната болница „Кардио Лайф“ – там са обособени 6 легла.

Засега няма отказан прием на пациенти, потвърдиха в „Хоризонт до обед“ д-р Анета Винева и директорът на Ловешкия център за спешна помощ д-р Силвия Моева:

„Координацията за хоспитализация става между Спешна помощ, РЗИ и директорите на болници“.

Личните лекари изпращат към РЗИ за издаване на направление за PСR тест, но ако няма клиничен преглед от личния си лекар, няма основание да му се издаде направление. Това констатират експертите, но не скриват:

„Личните лекари лекуват пациентите по телефона и последните седмици се направиха много пневмонии, и ние ги караме директно към болниците – по телефон не може да се лекува, а това е масова практика“.

Затова медиците очакват да се вземат мерки в тази посока – всички сектори да участват в лечението.

Автор:
Пламен Христов
Източник:
БНР

Свързани статии

Back to top button