Еньовден е! Читалищата в Община Ловеч поддържат традицията

Еньовден е! И селските читалища в Община Ловеч поддържат традицията. В село Слатина инициативата се нарича „Стръкче билка за здраве във всеки дом.“ Организатори са НЧ „Просвета-1901г.“ и кметството в Слатина.

По традиция и НЧ „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав и тази година отпразнува традиционно  „Еньовден“, като спазваха всички санитарни мерки поради пандемията. Водещата група бяха възрастните самодейци от Фолклорна група „Югла“, заедно с  младите следовници на традициите, учениците от селото.  С тях беше и  кметският наместник Виолин Димитров.

Още преди изгрев стари и млади билкари нагазиха из росните поляни с нацъфтели ароматни билки. От набраните цветя младежите сами сплетоха голям венец, с уменията, усвоени от бабите, а после преминаха под него за здраве. Така всички заедно посрещнаха изгрева с радост, защото знаят, че Слънцето е светлина, а светлината символизира живота и доброто, знанието, божествеността и духовността.

Младежите вече са мотивирани, че традицията трябва да се пази, но знаят също, че всички тези ароматни и лековити  билки са дар от Бога, а не плод на някакви вълшебства и суеверия. Призивът на организаторите е, че природата трябва да се пази, защото тя е нашият живот, нашето здраве.

Сред билковия аромат, последва и еньовският концерт на група „Югла“, който огласи околността. Както винаги самодеецът Стоян Александров покани билкарите на своята горска вила и ги нагости с  билков чай, сварен в голям котел, на саджак.

Ритуалът доказва устойчивост на миналогодишния  спечелен проект на читалището под надслов „Еньовден в родния край“ към Общински фонд „Култура“  за финансово подпомагане на културни дейности за 2019 г.  Тогава беше заснет филм на ритуалното бране на билки по горските поляни, на което присъства и кметът на общината Корнелия Маринова.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button