Информация за епидемичната обстановка в област Ловеч – 22.05.2020 година

Информация за епидемичната обстановка в област Ловеч по отношение надзора на нов коронавирус nCoV-2019

От 19.05.2020 година е настанен за лечение в СБАЛББ гр. Троян болен с оплаквания и съмнение за вътреболнично заразяване с COVID-19, при който на 20.05.2020 година се доказа положителна проба. При епидемиологичното проучване се установи предходна хоспитализация в лечебно заведение за болнична помощ в гр. София, от където има регистрирани заболели.

Установените контактни лица са 5, всички са обхванати с изследвания и са поставени под карантина като контактни на положителен доказан случай.

За едноседмичен период – 16.05.2020-22.05.2020 година включително по методика „Полимеразна верижна реакция“ (PCR) за доказване на COVID-19 в област Ловеч са извършени общо 79 броя изследвания в националните референтни лаборатории, определени по заповед на министъра на здравеопазването:

  • Пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ -5. Доказана с положителен резултат е една от пробите, с оплаквания и изявена симптоматика (хоспитализирания болен);
  • Амбулаторен болен с леки оплаквания и под карантина – 1, очаква се резултат;
  • Контактни на доказани с положителна проба за COVID-19 лица- 5, от които трима медицински персонал от лечебно заведение за извънболнична помощ; изчаква се резултат;
  • Медицински персонал от лечебни заведения за болнична помощ – 9, с отрицателен резултат;
  • Прицелни групи от община Ловеч– доброволци и служители, които са взели активно участие при обслужването на граждани под карантина или възрастни лица, нуждаещи се от помощ в дните на социална изолация-работещи в социален патронаж и обслужвали граждани по домовете, доброволци на БЧК и други – 59, очаква се резултат.

Към 14,00 часа на 22.05.2020г. в област Ловеч под карантина са 670 лица, под наблюдение на РЗИ са 35 лица без личен лекар.

Източник:
РЗИ Ловеч

Свързани статии

Back to top button